V Letalskemu centru Maribor že dneve javno(st) opozarjajo na težave zaradi skrajšanja obratovalnega časa mariborskega letališča. Za slednje krivijo trenutnega upravljavca letališča, družbo DRI. Pa to še ni vse: ta jim je lani začela zaračunavati pristanke letal. Pri LCM so prepričani, da do tega niso upravičeni, saj bi morali biti ti- v skladu s pogodbo iz leta 1974- brezplačni.

Skoraj leto dni neuspešnih pogajanj bo spor glede uresničevanja pravic- tako je vsaj napovedal predsednik kluba Filip Tobias– zelo verjetno pripeljalo na sodišče. “Če ne bo šlo drugače,” je pred dnevi za lokalni časnik Večer še povedal Tobias, “bomo na sodišču zahtevali izgradnjo novega letališča!”

Kam podijo Letalski center Maribor?

V imenu LCM, najstarejšega in največjega letalskega kluba v državi, je Tobias opozoril na porušeno sožitje na Letališču Edvarda Rusjana Maribor. To utegne v kratkem povzročiti stagnacijo, dolgoročno pa morda tudi konec letalske dejavnosti v Podravju, je še zatrdil.

In jedro spora? Mariborsko letalsko športno društvo je namreč leta 1974 občini in družbi Letališče Maribor prepustilo zemljišča, na katerih stoji zdajšnje letališče, pišejo pri Slovenski tiskovni agenciji (STA). V zameno so podpisali dogovor, ki jim zagotavlja časovno neokrnjeno in brezplačno letenje, če bi prišlo do kršitev, pa sta se pogodbenici zavezali letalskemu centru v dveh letih zgraditi novo letališče. Vsekakor zgodba, ki jo velja bolj podrobno spremljati.

(mbo)