Kot poroča večina slovenskih medijev, je ljubljansko okrožno sodišče ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova Damijana in Jureta oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja.

Obtoženi naj bi v več poslih “rotirali” milijardo tolarjev (približno 4,17 mio EUR) posojila, ki ga je pri Factor banki najela družba Electa Holding. Ta naj bi denar nakazala Zoranu Jankoviću, ta pa naj bi ga kot brezobrestno posojilo nakazal družbi Electa Inženiring. Ta naj bi s tem denarjem od Zorana Jankovića v dveh ločenih poslih kupila delnice Mercatorja.

Milijardo tolarjev naj bi znova rotirali tako, da naj bi denar nakazali kot brezobrestno posojilo Electi Holding. Ta naj bi nato okoli 884 mio SIT takoj prenakazala Zoranu Jankoviću kot del kupnine za Electo Inženiring. Janković naj bi ta denar znova takoj nakazal Electi Holding kot posojilo.

Electa Holding naj bi nato v treh delih Factor banki vrnila posojilo. Delnice naj bi bile po navedbah tožilstva pri Electi Inženiring “parkirane” do leta 2006, ko jih je družba prodala nemški banki Deutsche Bank.

Sledi zdaj tv-inkvizicija Erike Ž.?

Odločitev je pričakovana, a prepozna, saj bi morala tožilka obtožnico umakniti, potem ko je finančna uprava ugotovila, da Janković davčnih obveznosti iz tega naslova nima, pa je dejal zagovornik Zorana Jankovića Janez Koščak.

Kot še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA), je župan Janković med obravnavo dejal, da je bilo zanj osem let, odkar se vleče ta primer, zelo bolečih.

Medtem je tožilka Blanka Žgajnar, ki je Jankovića obtoževala, da se je pri prodaji delnic izognil plačilu davka na dobiček od kapitala, na sodbo napovedala pritožbo. Njen predlog, da bi Zorana Jankovića sodišče obsodilo na eno leto zapora, njegova sinova pa zaradi očitane pomoči na po osem mesecev zapora, se ji zdi ustrezen.

Tožilka je dodala, da je predpisana kazen za tako dejanje sicer do osem let zapora, še poroča STA.

(mbo)