LMŠ včeraj dvakrat ostro nad aktualno oblast: moti jih urednikovanje radia Ognjišče in napadi na RTV Slovenija

V dveh ločenih sporočilih za javnost se je nekdaj vladajoča, zdaj opozicijska stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ) včeraj obregnila ob odnos aktualne oblasti do medijev.

Strankin piarovec Matej Špehar je tako napadel odločitev Radia Ognjišče, ki- tako LMŠ- vnaprej izključuje možnost pogovora s političnimi akterji, ki se ne strinjajo z naukom katoliške cerkve.

Kot je v imenu stranke sporočil Špehar, gre za neverjetno škandalozno izključevalno uredniško politiko medija, ki bi moral služiti nauku sodelovanja, sobivanja in zagotavljanja enakih standardov in možnosti za vse, verujoče in neverujoče.

S takšnimi nedemokratičnimi praksami se tudi ta medij pridružuje imperiju orbaniziranih SDS trobil, še menijo pri LMŠ.

V zvezi s to izključevalno in pristransko držo Radia Ognjišče pa pri LMŠ pričakujejo, da se v razpravo vključi tudi vodstvo RKC Slovenskem in pojasni, ali podpira tovrstno uredniško politiko, za katero pri LMŠ še menijo, da ni v duhu krščanstva, temveč farizejska. Po mnenju stranke je odločitev tudi v nasprotju z vsem, kar zagovarja papež Frančišek.

Pri LMŠ pričakujejo, da svoje mnenje poda tudi RKC na Slovenskem.

Lidija Divjak Mirnik: RTV je javna, ne vladna. Služi javnemu interesu in tako mora tudi ostati.

Istega dne se je oglasila tudi strankina poslanka Lidija Divjak Mirnik. Obregnila se je ob vse, kar je iz javnih strankinih in opozicijskih stališč do problema domnevnih napadov na medije že znano, k temu pa dodala še “sporno tvitanje nekaterih novoizvoljenih programskih svetnikov, ki si jih je v nasprotju s pravili in zakonom nastavila vladajoča koalicija s podporniki”.

Divjak Mirnikova je prav tako napadla “absurdne analize o poročanju RTV Slovenija, ki jih pripravlja UKOM“.

“Zakaj,” se sprašuje poslanka in kar takoj ponudi odgovor, “ker javni servis – tako kot celotno državo – razumejo kot plen. Želijo nadzor nad informacijami in njihovo interpretacijo – seveda v prid SDS. To pa z demokracijo nima nič skupnega, prav nasprotno, tako drvimo, kot sama velikokrat poudarim, v diktaturo.”

Aktualna oblast RTV SLO dojema kot plen, trdi poslanka LMŠ.

Dopisa oz. nagovora, ki daje vtis predvolilne agitacije, pa se tem še ni konec. “Zato je treba tovrstne politične pritiske, diskreditacije in ustrahovanja novinarjev, namigovanja, da bi morali izgubiti službo, ustaviti in zaščititi novinarsko avtonomijo. Zaščititi je treba medijsko svobodo. RTV ni državna, še manj pa vladna. RTV je javna. Ni vse, kar predvaja, za vsakogar, je pa za vsakega nekaj. In zato potrebujemo neodvisen javni medij, ki dela v javnem interesu. Ne za politiko.”

Zanimivo bo videti odzive na izjave Lidije Divjak Mirnik s strani sedanjih in nekdanjih medijcev, razvoj dogodkov je vsekakor vreden podrobnega spremljanja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: