Skorajda neverjetno: Francija v prepoved incesta

Državni sekretar za zaščito otrok prisegel, da bo kriminaliziral incestuozna razmerja.

Francoska vlada je sinoči sporočila, da bo prvič po letu 1791 prepovedala incest, s čimer se bo uskladila z večino evropskih držav, ki prepovedujejo spolne odnose s krvnimi sorodniki.

Adrien Taquet, državni sekretar za otroke, je v intervjuju za AFP dejal, da bo vlada prvič po več kot 200 letih prepovedala incest. Spolni odnosi s sorodniki so v Franciji trenutno zakoniti, razen če so vpleteni otroci.

Novi zakon bi incest kriminaliziral, tudi če sta obe vpleteni strani starejši od 18 let. Čeprav bi se osebe v tretjem in celo drugem kolenu še vedno lahko poročile, minister ni mogel potrditi, ali bodo vključene mačehe.

Fotografija je simbolna. (photo by Pixabay on Pexels.com)

“Ne glede na starost nimate spolnih odnosov z očetom, sinom ali hčerko,” je vztrajal francoski poslanec in dodal: “Ne gre za vprašanje starosti, ne gre za privolitev odraslih. Borimo se proti incestu. Znaki morajo biti jasni.”

Minister je dejal, da se zavzema za “jasno prepoved”, ki bi Francijo uskladila z večino drugih evropskih držav.

Incest, bogokletstvo in sodomija so bili dekriminalizirani leta 1791, ko so francoske revolucionarne sile skušale odstraniti krščansko navdihnjeno moralo, ki je utrdila monarhijo.

Tema je bila desetletja pretežno tabu, vse dokler ni bil Olivier Duhamel, ugledni politični komentator, lani obtožen spolne zlorabe svojega najstniškega pastorka v 80. letih.

Duhamel je priznal, da so obtožbe resnične, vendar ni bil obtožen, saj incest z mladostnikom takrat ni bil kaznivo dejanje. Vlada se je lani odzvala in nemudoma sprejela zakonodajo, po kateri je spolni odnos z bližnjim sorodnikom, mlajšim od 18 let, kaznivo dejanje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: