Ledvice stanejo med 1.750 in 3.500 evri, odvisno od željene oz. zahtevane krvne skupine. Stroški operacije, bolnišnične oskrbe in zdravil nanesejo dodatnih 3.500 evrov.

Rapidno naraščajoče število revnih ljudi v Afganistanu sprejema obupne odločitve, nekateri pa celo sprejmejo drastične: prodajo svojih vitalnih organov. Največ takih primerov- pretežno gre za prodajo ledvic- so v zadnjem obdobju zabeležili v zahodni provinci Herat.

Potem, ko so- hkrati s kaotičnim umikom vojaških sil ZDA in Nata- sredi avgusta oblast prevzeli talibani, je že tako neproduktivno gospodarstvo te, v dolgoletni vojni razrušene, države dobesedno obstalo.

Mednarodna skupnost je takrat sočasno zamrznila premoženje Afganistana v tujini in ustavila vse finančne vzpodbude, saj ni bila pripravljena sodelovati s talibansko vlado, še posebej glede na njen brutalni sloves v obdobju pred invazijo, ki je sledila terorističnim napadom na ZDA v začetku septembra 2001.

Fotografija je simbolna. (photo by Suliman Sallehi on Pexels.com)

Posledice so bile za državo, ki so jo prizadela štiri desetletja vojne, naravnost uničujoče, pomanjkanje delovnih mest in vse večji gospodarski izzivi pa tako ali tako praviloma najbolj prizadenejo najbolj ranljive člane družbe.

V zvezi z naraščajočim trendom je Nasir Ahmad, urolog in kirurg za presaditev ledvic, za Euronews povedal, da je samo on zgolj v letu 2021 opravil 85 operacij presaditve ledvic. Ahmad zatrjuje, da stane operacija presaditve oz. odstranitve ledvice med dobrih pet in sedem tisoč evrov. Seveda je, še pravi Ahmad, za to potrebno prejšnje soglasje darovalca in kupca.

Več si lahko prebrete na sledeči povezavi: https://www.euronews.com/2022/01/12/extreme-poverty-drives-afghans-to-sell-vital-organs-to-feed-families?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1642031673