Ukrajinske oblasti so danes odgovornost za obsežen kibernetski napad pripisale Rusiji. Po navedbah ukrajinskega ministrstva za kulturo in informacijsko politiko so se prva poročila o morebitnih napadih pojavila v ruskih medijih, še preden so jih zaznali v Ukrajini. Zaradi napada so bile številne spletne strani več ur nedosegljive, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Do kibernetskega napada na spletne strani vlade je prišlo v noči s četrtka na petek, pa so danes sporočili z ukrajinskega ministrstva za izobraževanje. Več spletnih strani še vedno ni dosegljivih, med njimi tudi spletna stran zunanjega ministrstva in vlade.

Fotografija je simbolna. (photo by Markus Spiske on Pexels.com)

Ukrajinski mediji so danes sporočili nekaj javnosti neznanih podrobnosti: na spletnih straneh zunanjega ministrstva se je sporočilo sprva pojavilo v ruščini, poljščini in ukrajinščini, kar je med drugim namigovalo na to, da je napad odgovor na prozahodno stališče Ukrajine. V njem je pisalo, da so izbrisali vse osebne podatke uslužbencev, ki bodo zanje v bodoče nedosegljivi, hkrati pa so v sporočilu trdili, da so- in bodo- vse omenjene osebne informacije sedaj javne.

Še odzivi iz sveta: generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je že napovedal pomoč Ukrajini. Tako je napovedal, da bosta v prihodnjih dneh Nato in Ukrajina podpisala sporazum o okrepljenem kibernetskem sodelovanju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pomoč Evropske unije napovedal že pred tem.

Z ukrajinskega ministrstva za energijo so medtem sporočili, da je preiskavo že prevzela posebna enota policije za kibernetski kriminal.

(mbo)