“Danes sem izkoristil svojo pravico po členu 133C(3) zakona o migracijah, da odvzamem vizum, ki ga ima gospod Novak Đoković, ker menim, da je to v javnem interesu. Razloge odločitve utemeljujem z interesi javnega zdravja in reda, sledila pa je odločitvi sodišča o vrniti vizuma, ki je bil Đokoviću predhodno odvzet zaradi postopkovne napake.”

Avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke je torej izkoristil svojo diskrecijsko pravico in razveljavil vizum Novaka Đokovića. Odvetniki prvega teniškega igralca sveta se menda že pripravljajo na pritožbo.

“Pri tej odločitvi sem natančno preučil informacije, ki so mi jih posredovali ministrstvo za notranje zadeve, avstralska mejna policija in sam gospod Đoković. Ta vlada je močno zavezana zaščiti avstralskih meja, zlasti v kontekstu pandemije koronavirusa, je še dejal Hawke”.

Cirkus Avstralija, še pravijo primeru.

Đokoviću grozita deportacija in prepoved vstopa za tri leta

Če pritožba njegovih odvetnikov ne bo uspela, bi lahko bil Đoković prisiljen zapustiti državo v nekaj urah, prav tako bi mu lahko za nadaljnja tri leta prepovedali vstop. Tako bi se lahko saga s srbskim teniškim igralcem, ki traja že dober teden, zanj neslavno končala.

Spomnimo: Đoković je v Avstralijo prispel zaradi nastopa na slovitem turnirju Australian Open, ki šteje tudi za Grand Slam in sodi med štiri tovrstne svetovne turnirje. Da bi lahko nastopil na turnirju in vstopil v državo, ne da bi sploh prejel cepivo, je Đoković zahteval izjemo iz več razlogov, najmočnejši argument pa je, da je nedavno prebolel koronavirus.

Po pristanku v Avstraliji so ga takoj pridržali, namestili v tako imenovani hotel za priseljence, odvzeli pa so mu tudi vizum. Odločitev je sprejela vlada zvezne države Viktorije, Đoković pa se je pritožil na sodišče, ki mu je vizum vrnilo, a je imel minister za priseljevanje, že omenjeni Alex Hawke, diskrecijsko pravico, da ga prekliče, kar je slednjič tudi storil.

(mbo)