Vodja izraelske raziskave o učinkovitosti cepiva proti covidu poudarja, da številke kažejo petkratno povečanje protiteles po prejemu četrtega odmerka, kar ocenjuje kot “dobro, a nezadostno”.

“Opažamo določeno povečanje protiteles, vendar to povečanje ni zelo impresivno,” je za izraelski časnik Ynet povedala profesorica Gili Regev, ko je navajala preliminarne rezultate študije.

“Kmalu po prejetju četrtega odmerka cepiva se je raven protiteles vrnila na enako raven, kot so jo imeli po tretjem odmerku,” je še dejala Regev in opozorila, da je od ti. drugega obnovitvenega odmerka pričakovala več.

“Cilj ne more biti cepljenje proti koronavirusu vsake štiri mesece,” je opozorila, a hkrati izrazila zadovoljstvo, da so v Izraelu ranljive skupine, imunsko oslabljene in starejše od 60 let cepili že s četrtim odmerkom. “Kljub temu res nisem prepričana, ali je četrti odmerek cepiva zdaj treba dati prav vsem. Potrebujemo več informacij.”

Regev vendarle poudarja izjemen pomen “boosterjev”. “Tisti, ki so prejeli prvi in ​​drugi odmerek, morajo nujno prejeti še tretjega. Pravzaprav morajo v cepilni center kar teči,” je dejala.

Nov izraelski cepilski eksperiment

Medtem se je v medicinskem centru Sheba v Izraelu začel še en preizkus četrtega odmerka cepiva. V njem sodeluje 150 udeležencev, ki so po treh odmerkih Pfizerjevega prejeli četrti odmerek Moderninega cepiva. “Morda se bo kombinacija cepiv izkazala za boljšo. Bomo videli,” pravi Regev. “Gre za prvo preskušanje četrtega cepljenja s kombiniranim cepivom na svetu,” dodaja.

Kaj pravi uradna statistika? Približno 61 odstotkov od 9,4 milijona Izraelcev je popolnoma cepljenih. Trideset odstotkov prebivalstva se sploh ni cepilo, devetim odstotkom pa je rok učinkovitosti cepiva že potekel.

Približno 254.000 Izraelcev je prejelo četrti odmerek cepiva proti koronavirusu v prvem tednu po tem, ko je bilo cepivo na voljo, poroča ministrstvo za zdravje. Zaenkrat imajo prednost pri četrtem odmerku le osebe, starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi hitrega širjenja različice omikrona, je država zabeležila rekordni dnevni porast novih okužb. Glede na naraščajoče število primerov okužb in med zdravstvenimi delavci na ministrstvu za zdravje razmišljajo, da bi zdravnikom in medicinskim sestram omogočili, da nadaljujejo z delom tudi, ko test pokaže, da so pozitivni na koronavirus, le da ne kažejo simptomov, še izraelski poročajo mediji.

(mbo)