V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojajo grob politični napad in sramotenje novinarja RTVS Jožeta Možine, avtorja zadnje sobotne komentatorske oddaje Utrip, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predsednica SD Tanja Fajon je na Twitterju prispevek Možine označila za sramoten in neopravičljiv, kar je nedopusten politični pritisk, so v izjavi za javnost navedli v ZNP, še navaja STA.

Kot so še zapisali v ZNP, je Možina v oddaji skladno z novinarski standardi in etiko komentiral aktualne družbeno-politične teme. Zato pričakujejo, da bo Fajonova preklicala svoje izjave in se javno opravičila Možini.

Možina je doktor zgodovinskih znanosti, ki se je specializiral za drugo svetovno vojno, poudarjajo pri ZNP. “Zato ne gre samo za mnenje novinarja, ampak tudi strokovnjaka. V poplavi protestov najrazličnejših ljudi ni bilo zaslediti, da bi mu kjerkoli kdo strokovno oporekal. Vse moti samo njegovo mnenje. Moti jih svoboda govora.”  

ZNP in dobršen del slovenske javnosti moti tudi, da se Fajonova doma in v Evropi rada razglaša za borko za medijsko svobodo in pluralnost, o odprtih vprašanjih pa redno poroča in seznanja tudi evropske institucije. “Pričakujemo, da bo tudi v tem primeru uporabljala ista merila ter preklicala hujskaške izjave,” so že zapisali v izjavi za javnost.

“Fajonova bi kot nekdanja novinarka RTV Slovenija morala zagovarjati pluralnost javne RTVS, ne pa da doma in v tujini pomaga vzdrževati medijski monopol politične levice, ki na tak način iz ozadja obvladuje pomembne vzvode oblasti in pači slovensko demokracijo.

Nedopustno bi tudi bilo, da bi vodstvo RTVS popustilo političnim pritiskom in novinarja kakor koli klicalo na zagovor, kar je sicer neuradno slišati.”

V Združenju novinarjev in publicistov ob koncu zapišejo, da bodo pozorno spremljali razvoj dogodkov in se nanj tudi ustrezno odzvali.

(mbo)