Vlada je danes sklenila, da ne nasprotuje predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini. Tega so decembra lani predlagali poslanci Levice, potem ko je DZ glasovanje o podpori spremembam, ki naj bi bile po prvotnih načrtih uveljavljene že z letošnjim 1. januarjem, prestavil na eno prihodnjih sej.

Predlagane rešitve, med katerimi so postopno zvišanje splošne olajšave pri dohodnini ter znižanje stopnje davka v najvišjem davčnem razredu, bodo po navedbah vlade res znižale prihodke državnega proračuna, a bolj pomemben cilj se ji zdi razbremenitev dela. S tem, ko bodo davčni zavezanci prejeli višje neto dohodke, bo to pozitivno vplivalo tudi na javne finance, je prepričana.

Tudi občinam, za katere je dohodnina pomemben vir dohodkov, uveljavitev novele zakona po teh pojasnilih ne bo povzročila ogromnega izpada.

Fotomontaža je simbolnega pomena.

Predsednik vlade Janez Janša meni, da bi posvetovalni referendum, ki ga predlaga Levica, morali izvesti skupaj s parlamentarnimi volitvami, ki naj bi bile 24. aprila; da ne bi nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili v kratkem času na volišča, je utemeljil. “Naj se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne,” je še dodal.

Janšev šah- mat Levici pred volitvami?

Levica seveda nasprotuje referendumu o zakonu o dohodnini skupaj z volitvami. “Zavračamo pobudo, da bi z referendumom o zgolj enem vprašanju, to je vprašanju o dohodnini, zameglili vso težo prihodnosti, o kateri se na teh volitvah odločamo,” je danes povedal koordinator Levice Luka Mesec.

“Zakon o dohodnini je škodljiv, prinaša 800-milijonsko luknjo v proračun. Janez Janša ljudem govori, da jim bo dal dodatnih 50 evrov k plači, a se je treba pripraviti, da bo treba dati teh 50 evrov za zdravstvo ali pa šolstvo, ker v proračunu ne bo denarja, da bi bilo to še naprej brezplačno.”

 Bomo državo prepustili lobijem, ki jo bodo z davčnimi rezi popolnoma izčrpali, se sprašuje Luka Mesec.

Hkrati se nikakor ne strinjajo s tem, da bi bil referendum izveden na dan volitev; te označujejo za plebiscit. “Plebiscit o tem, ali bo Slovenija ostala demokratična država ali pa bomo dopustili, da Janez Janša in njegova klika iz nje postavijo nekakšen osebni fevd,” je še poudaril Mesec.

Plebiscit o tem ali bomo imeli državo, ki bo zagotavljala brezplačno javno zdravstvo in šolstvo, državo, ki bo gradila stanovanja in postavljala železniške tire, ali pa jo bomo prepustili lobijem, ki jo bodo z davčnimi rezi tako izčrpali, da bo vse to plačljivo, javne infrastrukture pa bo vse manj oz. jo bo treba plačevati iz žepa,” svari Mesec.

(mbo)