Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je ameriški državni sekretar Antony Blinken danes v Kijevu pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj za izhod iz ukrajinske krize izbere miroljubno pot. Srečal se je tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je zahvalil ZDA za podporo in pomoč v teh težkih časih.

“Močno upam, da bomo lahko ostali na diplomatski in miroljubni poti, a bo na koncu to odločitev predsednika Putina,” je dejal Blinken med obiskom v ameriškem veleposlaništvu v Kijevu. “Če Putin ne bo izbral diplomatske poti, bo izbral konfrontacijo in to bo za Rusijo imelo posledice,” je opozoril.

Do obiska Blinkna v Kijevu prihaja po obsežnih diplomatskih prizadevanjih ZDA z evropskimi zavezniki in partnerji za enoten pristop pri obravnavi grožnje, ki jo Rusija bojda predstavlja za Ukrajino, potem ko je na njenih mejah namestila več deset tisoč vojakov.

Fotografija je simbolna. (photo by Pixabay on Pexels.com)

Britanci oborožujejo Ukrajino, letala “s pomočjo” obšla Nemčijo

Britanskemu zunanjemu ministrstvu je bilo rečeno, naj se pripravi na “krizni način”, potem ko so iz Velike Britanije v Ukrajino dostavili orožje za obrambo države pred morebitno rusko invazijo. Opozorilo prihaja v trenutku, ko Bela hiša preučuje dokaze ameriških obveščevalnih služb, ki kažejo, da namerava Rusija poskusiti zavzeti Kijev, glavno mesto Ukrajine, in strmoglaviti vlado, poroča The Telegraph.

“Verjamemo, da smo zdaj na stopnji, ko bi Rusija lahko kadar koli začela napad na Ukrajino,” je za medije dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Ponovila je (zdaj že mantro), da bi lahko ruske čete, poslane na vaje v Belorusijo, uporabili za napad na Ukrajino.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je v ponedeljek sporočil, da je Združeno kraljestvo začelo oskrbovati Ukrajino z lahkim protitankovskim orožjem naslednje generacije (NLAW) za pomoč pri obrambi pred morebitno grožnjo. Pri tem zaveznike, zlasti Američane, pozivajo k vojaški pomoči Ukrajini. Dodatno orožje bi tako vključevalo več streliva, minometov, protitankovskih raket Javelin in protiletalskih raketnih sistemov, ki bi verjetno prihajali od zaveznikov Nata, so sporočili viri ameriškim medijem.

V torek so se okrepila ugibanja, da so britanska letala C-17, ki so prevažala orožje v Ukrajino, spremenila ustaljene poti, da bi se izognili letenju nad nemškim zračnim prostorom. Preverjanje s komercialnimi radarji je pokazalo, da je posadka C-17 pri transportu konec tedna zaobšla nemški zračni prostor in se namesto tega odločila za daljšo pot nad Dansko in Poljsko.

Ruski Mi-24 Hind.

Nemčija uradno menda nasprotuje oboroževanju Ukrajine

Tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva je dejal: “Nemčija ni zavrnila dostopa do svojega zračnega prostora, ker Združeno kraljestvo niti ni vložilo zahteve; med Združenim kraljestvom in Nemčijo o tem vprašanju ni bilo nobenega spora.”

Vlada nekdanje kanclerke Angele Merkel je sicer že dvakrat posredovala in z vetom preprečila dobavo že plačanega orožja Ukrajini, vključno z ameriško pošiljko pušk in litovskih obrambnih sistemov proti brezpilotnim letalom.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je med obiskom v Kijevu vztrajala, da bo njena država spoštovala prepoved nemškega izvoza orožja. “Naše stališče ni samo dobro znano, ampak tudi zgodovinsko utemeljeno,” je dejal Baerbock. Ni pa komentirala, ali namerava nova nemška vlada nadaljevati politiko Angele Merkel oviranja zaveznikov pri oboroževanju Ukrajine.

(mbo)