Izrael bi moral ukiniti sistem zelenih prepustnic, je v torek dejal izraelski finančni minister, izjemno vplivni Avigdor Lieberman. Za nameček se je to zgodilo na dan, ko so v tej državi zabeležili rekordnih 65.259 primerov zaradi širjenja okužbe s koronavirusom, njene omikronske različice, poroča Jerusalem Post, prenašajo pa drugi svetovni mediji.

Zelene prepustnice predstavljajo izraelski ekvivalent kontroverznim covid-potrdilom, ki se uporabljajo v številnih evropskih državah in katerih uvedba je povzročila velike javne spore, ulične proteste, pogosto tudi nemire in izgrede.

Po Liebermanovem mnenju te predstavljajo neposredno škodo za gospodarstvo in vsakodnevno delovanje, še huje- prispevajo k nepotrebnemu širjenju panike med ljudmi. “Z vsemi stranmi sodelujem pri odpravi zelenih prepustnic in ohranjanju normalne življenjske rutine vseh nas,” je še dodal Lieberman.

Izrael bo vsem državljanom razdelil več kot 25 milijonov brezplačnih domačih testov na antigen novega koronavirusa.

Po veljavnih pravilih lahko zeleno izkaznico dobijo samo cepljeni državljani Izraela ter tisti, ki so preboleli covid. Dodajmo še redno testirane (v nekaterih primerih test velja 72 ur, sicer 24), brez te izkaznice pa je dostop do številnih področij in delovnih mest omejen.

Po poročanju Jerusalem Posta je Lieberman o ukinitvi spregovoril le nekaj ur po tem, ko sta se premier Naftali Bennet in zdravstveni minister Nitzan Horowitz dogovorila, da bosta vsem državljanom razdelila več kot 25 milijonov brezplačnih domačih testov na antigen koronavirus.

Tudi v Sloveniji so, podobno kot v Izraelu, zaradi epidemije zaprli šole. Zdaj ocenjujejo, da je šlo za veliko napako.

S širjenjem omikrona se je sicer v Izraelu povečalo število okužb med cepljenimi posamezniki in število ponovnih okužb že prebolelih.

Član izraelskega vladnega štaba se je opravičil za zaprtje šol

Cyrille Cohen, svetovalec izraelske vlade za cepljenje in vodja oddelka za imunologijo na univerzi Bar Ilan, je v obsežnem intervjuju za Unherd dejal, da so zelene vozovnice v času prevlade omikrona izgubile pomen, zato v štabu pričakujejo, da bodo kmalu odpravljene. “Pri omikronu razlike med cepljenimi in necepljenimi glede prenosa virusa ni, vsi se lahko okužijo bolj ali manj enako,” je dejal.

Še bolj šokantno je priznanje, da so bile zelene karte v veliki meri uvedene kot spodbuda za cepljenje.

“Razumeti morate, da zelene karte in to ni skrivnost, niso nujno tam samo zato, da bi preprečile prenos virusa. Tam so tudi zato, da ljudi spodbujajo k cepljenju. In o političnih vidikih trenutno ne bi želel govoriti, a to je trenutna realnost,” je dejal Cohen.

V štabu so, kot pravi, razočarani, da cepiva ne ustavijo virusa, kot so sprva upali. Tudi on- sicer previdno- napoveduje transformacijo covida v gripa podobno bolezen z lažjimi in težjimi sezonami, omikronski sev pa najbrž predstavlja most do te endemične faze.

Ko gre za izraelsko strategijo boja proti koronavirusu, meni, da napak ni bilo veliko, a je bila ena še vedno velika in se je zanjo tudi opravičil: to je zaprtje šol, torej prehod na spletno poučevanje.

“Ne bi se smeli dotakniti izobraževanja. Nikoli, nikoli!” je razočarano ugotavljal Cohen.