V Grčijo je danes prispelo prvih šest francoskih bojnih letal tipa rafale, poročanje svetovnih medijev povzema Slovenska tiskovna agencija (STA). Bojna letala so pristala v letalskem oporišču Tanagra približno 70 kilometrov severno od Aten. Pred tem so v spremstvu grških vojaških letal mirage– prav tako francoske izdelave- preletela Akropolo.

Državi sta januarja lani podpisali 2,5 milijarde evrov vreden dogovor o nakupu 18 letal tipa rafale, 12 rabljenih in šest novih. Grški premier Kiriakos Micotakis je kasneje napovedal še nakup dodatnih šestih letal tega tipa. Odločitev za pogajanja je septembra sprejel kot odgovor na turško raziskovanje plina in njihovo demonstracijo sile v spornih sredozemskih vodah.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je ob podpisu dogovora dejala, da je ta projekt dokaz strateškega partnerstva med državama. Na ta način pa Francija tudi podpira Grčijo v njenih sporih s Turčijo in pomaga Atenam, da ostajajo pomembna vojaška sila v vzhodnem Sredozemlju.

By Tim Felce (Airwolfhound) – Rafale – RIAT 2009, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27816011

Spomnimo: v zadnjih mesecih se je Francija postavila na stran Aten in po napotitvi turških vojaških in raziskovalnih ladij na območje, ki si ga lasti Grčija, tja lani poleti poslala svoje rafale in vojaške ladje. Voditelji Evropske unije so decembra označili poteze Turčije za “nezakonite in agresivne”.

Priprave na dobavo lovskih letal Rafale so se- kot je bilo dogovorjeno- začele julija. “Prvi piloti in tehniki grških letalskih sil bodo v prihodnjih dneh odšli na usposabljanje v Francijo,” je takrat povedal tiskovni predstavnik grške vlade Christos Tarantilis, kar se je tudi zgodilo.

Uspešno izveden francosko-grški dogovor vnaša duh optimizma v francosko-hrvaški dogovor o nabavi 12-ih letal istega tipa tudi za Hrvaško. Rafali so po definiciji in namenu lovski bombniki.

(mbo)