Organizacije civilne družbe, združene v Glas ljudstva, so danes na Trgu republike v Ljubljani strankam predale 138 zahtev in jih pozvale, da se do njih jasno opredelijo. Vabilu so se odzvale stranke koalicije KUL, stranka Lide, Piratska stranka, Vesna, Z.dej in društvo Bodi sprememba, poroča MMC RTV Slovenija.

Sveženj zahtev inicative so prevzeli Igor Zorčič, predsednik Lide, Ratko Stojiljković, predstavnik Piratske stranke, Maša Kociper in Jernej Pavlič iz stranke SAB, Dominika Švarc Pipan in Matjaž Nemec iz SD-ja, Luka Mesec iz Levice, Uroš Macerl iz stranke Vesna, Marjan Šarec iz LMŠ-ja, predstavnik stranke Z.dej in predstavnik društva Bodi sprememba, ki je povezano z Robertom Golobom, še poroča omenjeni portal.

Da gre za vnaprej dogovorjeno propagandistično akcijo priča tudi izbor govornikov, ki večinoma izhajajo iz domnevno nevladnega sektorja, sicer bogato financiranega s proračunskim denarjem, ko so na oblasti domnevno leve vlade. Tako sta se za improviziranim govorniškim odrom znašla tudi za mnoge sporni Filip Dobranič iz “Danes je nov dan” in Teja Jarc iz sindikata Mladi plus.

Natresli so nekaj- zdaj že standardnih in standardiziranih– puhlic, kot so “v prihodnje mora politika intenzivno sodelovati s civilno družbo in delovati za dejanske potrebe in blaginjo ljudi” ali “zahtevamo dostopne javne storitve, dostopnost stanovanj, reformo političnega sistema ter izboljšanje demokratičnih standardov”. Pozabili niso niti na zadnje čase tako čislano “trajnostno gospodarstvo” in ušesu ljubo in duhu všečno “skrb za okolje”.

Happening predvolilnih limanic zasenčil razkol v Levici

Javno predstavitev predvolilnih sloganov, ki so bili v svojem bistvu poziv k aktivaciji volilnega telesa- kar je v svojem odzivu posredno priznal tudi tako imenovani koordinator stranke Levica in poslanec Luka Mesec in čigar odzivu lahko prisluhnete v poveznici na Twitter- pa je zasenčil nov razkol, prav v stranki katere aktivnosti, mnenja in stališča koordinira prav omenjeni poslanec.

Kot je slovensko javnost na svojem TW profilu obvestil najbrž najbolj znani slovenski novinar Bojan Požar, sta si v lase skočili poslanki Levice Violeta Tomić in Nataša Sukič. Kaj je razlog, še ni znano, je pa Tomićeva- kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA)- še pred današnjim izstopom iz stranke za mariborski lokalni časnik Večer (ki med lokalno javnostjo malodane velja za bilten Levici domnevno konkurenčne stranke SD) potrdila, da na letošnjih parlamentarnih volitvah ne bo kandidirala.

Zakaj ravno Maribor? Smo priča zaigranemu sporu?

Kar dela zgodbo posebej zanimivo, je dejstvo, da so pri Levici Violeti Tomić ponudili možnost kandidature ravno v Mariboru, a je ponudbo zavrnila, saj da že več kot 40 let živi v Ljubljani. Tomićeva je bila sicer v aktualnem sklicu parlamenta na listi Levice že drugič izvoljena v DZ.

Po mnenju pisca teh vrstic in urednika te spletne strani gre pri dogajanju za zaigran spor! Maribor nikakor ni izbran naključno; Violeta Tomić namreč med prebivalkami in prebivalci drugega največjega (zaenkrat še) slovenskega mesta ne uživa nikakršne, pravzaprav niti najmanjše podpore.

V primeru njene kandidature bi se Levici utegnil zgoditi fiasko, ob tem pa Mariborčani in Mariborčanke še zelo dobro pomnijo nateg z vstajami leta 2012, ki je ob zmagi vstajniškega kandidata Fištravca na županskih volitvah mestu in Sloveniji prinesel tudi zametek (post)vstajniške stranke Levica.

V Mariboru– dokaj angažiranemu delovanju dveh mestnih svetnikov navkljub- stranka Levica nima nekega velikega vpliva in vse kaže, da ni dosegla željenega in načrtovanega preboja.

Ji pa utegne pasti sekira v med z energetsko krizo, kar v ospredje postavlja Vlada Šego, nekdanjega- zelo verjetno slamnatega- kandidata za župana Maribora na zadnjih lokalnih volitvah. Prednostni cilj njegove kandidature- kot pri tisti aktualne poslanke LMŠ Lidije Divjak Mirnik, navsezadnje- naj bi bilo odžiranje glasov glavnemu Arsenovićevemu protikandidatu Francu Kanglerju.

Energetski somrak kot nova odskočna deska za Levico?

Kakor koli; Šega je priznan mariborski kulturni delavec, eden od producentov (sicer umirajočega) Festivala Lent, ob tem znan po utemeljenih zapisih in nagovorih javnosti, k temu pa strokovnjak na področju energetike in eden največjih javnih in glasnih kritikov večkrat nespametnih odločitev znotraj slovenskega energetskega sektorja.

Najbrž so pri Levici – in upoštevajoč obupno (cenovno) stanje na področju oskrbe z energenti na lokalni in državni ravni, še posebej kar se tiče končnih, tako imenovanih gospodinjskih odjemalcev- zavohali možnost tako željenega preboja, pa so Violeto Tomić– skladno s principom “One For The Team”- žrtvovali za tako imenovane višje cilje.

Za pričakovati je, da bo za protiuslugo- in najbrž s posredovanjem ti. globoke države- upokojitev dočakala na kakšnem dobro plačanem, a javnosti manj izpostavljenem mestu. Če bi šlo za gospodarski kriminal, bi to brez zadržkov opredelili kot “sistem zlatega padala”. Toliko o “Drugače!” domnevno levega bloka na čelu s Tanjo Fajon!

Da se v Levici na izstop Tomićeve za zdaj za slovenske medije- tudi STA, o kateri sicer tako tulijo– še niso odzvali, je po mnenju pisca teh vrstic ravno čakanje na odziv širše javnosti in morebitnega volilnega telesa. Iz istega razloga za STA svojega izstopa še ni komentirala niti Tomićeva.

“Ali se seli v kakšno drugo stranko oziroma poslansko skupino, za zdaj še ni jasno,” poročilo sklene STA, bi pa- in v skladu s politično kulturo v “spor” vpletenih- to lahko komentirali tudi kot “Kud sva vojska, tu i mali Mujo!”

Še poveznica do današnjega ljubljanskega ekspozeja Luke Meseca:

(mbo)