(novica s komentarjem)

Slovensko sodniško društvo je opozorilo, da je bil sodnik na Okrajnem sodišču v Ljutomeru Gorazd Tivadar v torek ponovno žrtev napada, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Do tega je prišlo, ko mu je- sicer znani- storilec na parkirišču pred sodno zgradbo s kladivom uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu. Kot so zapisali, so ob tej novici šokirani in ogorčeni, še poroča STA.

Sodniško društvo še opozarja, da je napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja – sodno oblast. Morda je napočil čas, da se pri omenjenem društvu vprašajo, zakaj vedno pogosteje prihaja do napadov na sodnike- bodisi verbalnih bodisi fizičnih, bodisi v prostorih sodišča bodisi izven slednjih- in ali širša javnost morda dvomi v kakovost njihovega dela?!

Neodvisnost sodstva je pri nas že dolgo vprašljiva. Na fotografiji Protestival 2020 pred zgradbo mariborskega okrajnega sodišča.

Ljudje namreč vedno bolj pogosto omenjajo, da slovensko sodstvo predstavlja državo v državi in da deluje po principu nedotakljivosti.

Ministrstvo za pravosodje, policijo in državno tožilstvo pozivajo– še poroča STA- da v okviru svojih pristojnosti naredijo vse, da se sodnikom takoj zagotovi bolj učinkovita varnost, ki bi take incidente preprečila.

Prav tako zahtevajo pomoč, če do česa takega kljub vsem ukrepom pride. Pozivajo jih tudi, da se zagotovi pregon tovrstnih dejanj po uradni dolžnosti.

(mbo)