“V začetku tedna se pričakuje velika in zmerna nevarnost mrzlih valov, predvsem na območju Dubrovnika in Splita,” so glasile nevsakdanje napovedi hrvaških meteorologov, ki so si sledile od sredine minulega tedna.

Na območju Dubrovnika je veliko tveganje za nastanek mrzlih valov pričakovano tudi jutri, v sredo pa zmerno, je v nedeljo sporočil hrvaški Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Zmerno nevarnost je v prvih treh dneh pričakovati tudi na območju Splita, na območju Osijeka v torek in sredo ter na območju Reke in Karlovca v sredo, so še sporočili.

Ker se bo zjasnilo, naj bi v torek pričakovali izredno nizke temperature, okoli deset stopinj pod ničlo. Minus bo ob jadranski obali in celo na nekaterih otokih. Razlog je občasen dotok vlage s severa v precej mrzel zrak, ki prihaja nad srednjo in jugovzhodno Evropo. Zato je- razen v Dalmaciji, kjer sneg januarja vendarle ni takšna redkost- te dni ta zapadel celo v Grčiji in na nekaterih tamkajšnjih otokih.

In kakšna so bila opozorila? Za Slovenijo in tukajšnje prebivalce v bistvu kar standardna: pri nizkih temperaturah se je treba izogibati težkim telesnim dejavnostim na prostem, pa tudi vsem dejavnostim, ki povzročajo hitro in globoko dihanje.

Da naj prebivalstvo območij omenjenih območij nosi večplastna topla oblačila, osebam, ki trpijo za kroničnimi boleznimi, predvsem srčno-žilnega in dihalnega sistema, pa se priporoča izogibanje izpostavljanju nizkim temperaturam zgodaj zjutraj in pozno zvečer.

Kako kaže Sloveniji?

Posebnosti ni za pričakovati, posledično ni opozoril. Danes bo zmerno do pretežno oblačno, rahlo sneženje v vzhodni polovici Slovenije bo dopoldne ponehalo. Na Primorskem bo, podobno kot drugod ob Jadranu, prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3, na Goriškem in ob morju okoli 9 °C.

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko pojavila tudi na Primorskem. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -1, ob morju okoli 2, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 8 °C.

Jutri se bo predvsem dopoldne ponekod ob severnem Jadranu ter v Furlanski nižini zadrževala nizka oblačnost. Drugod bo pretežno jasno, ponekod po nižinah južne Avstrije in Hrvaške bo zjutraj megla.

V sredo bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. V četrtek bo na Primorskem nizka oblačnost, drugod bo delno jasno, predvsem popoldne pa zmerno do pretežno oblačno.

(mbo)