Predvolilni parket: Na II. gimnaziji Maribor mladi s politiki o aktivnem državljanstvu

Gre za novo predvolilno agitacijo v režiji mašinerije stranke SD in Tanje Fajon, tokrat ob sodelovanju župana Arsenovića?!

(novica s komentarjem) 

Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA), je Gimnazija Nova Gorica danes predala pokal Šole ambasadorke Evropskega parlamenta II. Gimnaziji Maribor, s katero sta ga lani osvojili skupaj.

Dijaki obeh šol so si namreč v lanskem šolskem letu zaradi odličnega dela na področju spoznavanja Evropske unije prislužili naziv Najboljša šola ambasadorka Evropskega parlamenta v Sloveniji, je še poročala STA.

A tu se prava zgodba šele prične!

Vest bi bila malodane obrobnega pomena, če dijaki obeh šol ob tem ne bi priredili okrogle mize o aktivnem državljanstvu na lokalni, državni in evropski ravni. “Na njihova vprašanja bodo odgovarjali politiki na vseh teh ravneh,” so še zapisali pri STA.

“Na okrogli mizi bodo po napovedih sodelovali poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, župana Maribora in Nove Gorice, Saša Arsenovič in Klemen Miklavič, ter profesor Marko Lovec s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Prek videopovezave pa se je bo udeležil še predsednik DZ Igor Zorčič,” so dodali.

Tanja Fajon znova v Mariboru;
nazadnje je bila tukaj lani poleti v sklopu turneje "Slišimo vas!".
Primerjajmo novico, zasnovo in izvedbo z nekaterimi dogodki nedolgo nazaj!

V ponedeljek, 10. decembra 2018, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala okrogla miza na temo “Slovenija v letu 2019 – kam naprej?”. 

Okroglo mizo naj bi takrat s svojim širokim poznavanjem tematike obogatila tudi evropska poslanka ga. Tanja Fajon in prof. dr. Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Pogovor je oblikoval in vodil Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera.

Če boste danes na spletu še kje naleteli na to novico, skorajda nikjer ne boste zasledili, da je okroglo mizo sooblikoval Bartolo Lampret, nekdanji piarovec (post)vstajniškega župana Andreja Fištravca. Kar je samo uvod v niz navidezno nepovezanih dejavnikov takratnega, pa tudi tokratnega omizja.

O okrogli mizi je, kajpak, poročal Večer, podpisnik takratnih vrstic pa je bil Boris Jaušovec, še eden zapriseženih antijanšistov, ki si je- denimo- delil pisarno z zdaj že pokojno (nekdanjo) urednico Večerove Sobotne priloge Dragico Korade. Ta je- spet denimo- za Janšo najraje uporabljala vzdevek/oznako “Princ teme” in jo je stlačila, kamor koli se jo je pač dalo.

Suma summarum je bil takratni obisk Tanje Fajon spretno zakrita predvolilna agitacija. Zakaj? Spomnimo: Tanja Fajon je tisto zimo začela s predvolilno kampanjo za položaj/mandat evropske poslanke. Že tretjič, čeravno je predtem javno nabijala, da bi morali biti slednji omejeni na dva.

Leta 2018 je Fajonova glasove iskala med študentarijo,
tokrat je šla še nižje- med dijake.
In danes? Nova zima, nove volitve, nov mandat, skoraj isti in enaki Maribor!

Da je II. gimnazija Maribor ( popularna “Druga”) inkubator tukajšnje rdeče buržoazije, je jasno vsakomur, ki je lokalni politiki (in njenim medijskim vazalom) pristopil vsaj enkrat v življenju. Vsaj enkrat, vsaj resno!

Podpisnik teh vrstic ne bo nikoli pozabil začudenega pogleda zdaj medijsko znova izpostavljenega/ napadanega nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ko ga je podpisnik teh vrstic- in ob raziskovanju ozadja Fstaj 2012- vprašal, če se zaveda, da ga je napadlo (tudi) neformalno omrežje že omenjene gimnazije?!

Slengovsko-alanfordovsko izrazje (in podobe) predvojnega Zagreba je take prizore ovekovečilo kot “Blago tupi pogled nilskog konja”, huh.

Nazaj k Fajonovi, namesto razpredanja pa raje nekaj ugotovitev in vprašanj!

Da gre politično-medijskim izpostavljencem rdečih buržujev (bodisi v Ljubljani bodisi v Mariboru in seveda povsod vmes) pošteno za nohte, je jasno prav zavoljo Tanje Fajon! Vsaka njena aktivacija je pravzaprav indikator, kaj vse in do kod je (bojda) leva opcija pripravljena iti!

V primerjavi z letom 2019 posledično zlahka ugotovimo, da se je letvica pomaknila še nižje, kar pa naj nikar ne čudi, saj je tudi vložek precej večji. Tanj(ušk)a je– bližajoči se (čeravno zimski) olimpiadi v pozdrav- podobna skakalki v višino. In ker slednje skačejo tudi v dvoranah, tudi pozimi, nam preostane da ugotovimo, da je premo in obratno sorazmerna. Hkrati!

Rada bi višje (v številu pridobljenih glasov, posledično lovu na premierski položaj), pa mora letvico spustiti (še) nižje. Od študentarije je prešaltala na dijake, huh. In če smo že pri Štefančičevih medmetih: vsak glas šteje, heh. Ups, tam je gostoval “Holob”! Drugače! Pa to, pa take.

Fajonova v pogovoru z nekdanjim radijskim moderatorjem
in kandidatom za urednika Fištravčevega in Frangeževega Radia MARŠ.
(poletje 2021, Maribor)

“Ostavimo se čoravog posla!” bi reklo (tudi njeno) volilno telo in za konec postavimo obljubljena vprašanja, ki utegnejo zanimati širšo javnost:

 • ali drži, da ste vpleteni v organizacijo in izvedbo lanskih (bojda) spontanih protestov za vrnitev pouka v šole, ki so ga na vrhuncu epidemije izvedli (nekateri) dijaki II. gimnazije (protest, izveden 9.februarja 2012, je izvedla iniciativa “Zahtevamo šolo!”)
 • ali drži, da so dijake– vpletene v (dajmo jih, glede na izražen dvom, tako označiti) “spontane” proteste– s plakati, megafonom in vsem kar pritiče, oskrbeli na območju bojda zloglasnega AKC Pekarna
 • ali drži, da z omenjenim prostorom- pa čeravno v nekem smislu v omejenem obsegu- upravlja kader, ki je blizu vaši sestrski stranki Levica (ali pa celo vanjo sodi) in če drži, ali ste se tega zavedali
 • ali se zavedate, da se omenjeno področje praviloma povezuje z distribucijo in uživanjem prepovedanih drog in ali se vam zdi takšno okrožje primerno za mlade ljudi (sploh v vidu tega, da gre za priljubljeno “izletniško točko” drugogimnazijcev že več generacij)
 • povezano s tem: kako komentirate dejstvo, da je ena od domnevnih organizatoric oskrbe “spontanih” protestnikov, vsekakor pa simpatizerk, pred dobrim mesecem podlegla anoreksiji
 • ali drži, da je bil primarni cilj omenjenega protesta lanskega februarja vzpodbuditi revolt in vsesplošni odpor proti vladi Janeza Janše
 • ali drži domneva, da ste z omenjenimi protesti želeli zakriti nekatere zakulisne interesne igrice, ki so se dogajale na relaciji “II.gimnazija MB- stranka SD”
 • konkretno to pomeni: je takratni ravnatelj Ivan Lorenčič v imenu gimnazije oskrbo s hrano naročil pri socialnem podjetju “Kooperativa Dame”, ki se- kako pomenljivo- nahaja ob robu Trga revolucije v Mariboru
 • in če je, ali ima to kakšno neposredno zvezo s tem, da je (bila) ena od omenjenih dam mariborska podžupanja Alenka Iskra, ki prihaja iz vrst vaše stranke, SD torej
 • ki jo je na profesionalni položaj postavil ta, s katerim Ste danes nagovarjali omenjene dijake- mariborski župan Aleksandar Saša Arsenović. Za to je bila potrebna celo sprememba občinskega statuta
 • in če drži (in glede na skrb za mlade, podjetne, odgovorne in socialno šibke), ali drži, da omenjeno socialno podjetje delovno silo išče med vključenimi v programe tako imenovane socialne aktivacije, kjer znaša urna postavka- POZORNO ZDAJ (!!!)- 80 CENTOV
 • če oboje drži, ali Ste vedeli, da naj bi se ta, s katerim Ste danes (domnevno) izražali skrb za mlade, podjetne, odgovorne in socialno šibke (mariborski župan Aleksandar Saša Arsenović), v epidemijskem obdobju ravno tako posluževal poceni bazena delovne sile “socialno aktiviranih”. V kolikor drži in v kolikor Ste vedeli, pa se nikakor ne morete spomniti, naj mi bo dovoljeno osvežiti Vam spomin: gre (najmanj) za neko rusko migrantko
 • ali drži, da se omenjeni protestirajoči v Mariboru radi zabavajo na območju “olepšanega” Glavnega trga in bližnje Poštne ulice, kjer se nahaja nekaj lokalov, ki ponujajo fancy in temu primerno nič kaj cenovno fancy hrano
 • in če drži, ali Ste vedeli, da so po prvem epidemijskem valu nekateri tamkajšnji, ne ravno revni, gostinci vso nekdanje “študentski servis” gostinsko osebje pozvali k čiščenju lokalov, češ, da samo tako lahko obdržijo službo, potem pa jih veliko večino- in bojda brez plačila- vendarle odpustili
 • in če Ste/ste vedeli, ali ni to malce čuden okoliš za prodorne, uporniške, (r)evolucionarne in empatije polne mlade upe
 • ali drži, da se z nekaterimi od sodno procesiranih dijakov “dobivate na kavi”
 • če niste vedeli- in je to v celotnem Mariboru (iz)vedel le “nori Dragaš”- kakšna se Vam zdi (bojda ogrožena) medijska krajina, da ni sposobna tega niti zaznati, še manj medijsko procesirati
 • LAST BUT NOT LEAST: kako komentirate dejstvo, da sta podporo takrat protestirajočim dijakom iniciative “Zahtevamo šolo!” izrazila tako mariborski župan Aleksander Saša Arsenović kot direktor Festivala Lent Vladimir Gogo Rukavina, v zvezi s tem pa še posebej dejstvo, da sta z drugim skupaj korakala še na pohodu “mavričnih ljudi” (kot Ste se izrazili) lanskega vročega poletnega dne, s prvim pa sta danes skupaj na tej jagi, pardon, srečanju, no, okrogli mizi. Gre za vračanje uslug?

Za morebitne odgovore se vnaprej zahvaljujem! Naj ob tem dopišem še, da sem nekatera od teh vprašanj naslovil tudi na nekdanjega ravnatelja II. gimnazije Ivana Lorenčiča, ki je- kako nepresenetljivo- prejel Večerovo (javnomnenjsko) nagrado Bob leta v prvem epidemijsko-pandemijskem letu 2020.

Malodane popolnoma isto omrežje je dijake z vsem potrebnim oskrbelo
tudi pred "spontanim" okoljskim protestom marca leta 2019

Naj Vas spomnim! Omenjeno nagrado je prejel za sicer všečno javno izraženo misel “V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam, kjer si.”

Saj bi Vas poprosil za mnenje, kako to sovpada z današnjo objavo taistega Večera, po kateri MOM (župan Aleksander Saša Arsenović) glede- po Eriki “Tarča” Žnidaršič sporne- osrednje mariborske tržnice ni dosegla ustreznega dogovora in se zdaj delno seli v (neposredno) bližino Arsenovićevih poprej strateško pokupljenih nepremičnin, pa se bojim, da bi to preseglo okvire obravnavanega.

Drugo največje slovensko, k temu univerzitetno, mesto tako tik pred koncem mandata vašega domnevnega protežiranca nima ne 25m bazena ne obljubljenega zdravstvenega doma na Taboru, še manj seveda tistega na Teznu.

Kako že?! Ah, seveda: “Drugače!”

Aljoša Dragaš

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: