Uredba o cepljenju vseh zaposlenih v zasebnih podjetjih z več kot 100 zaposlenimi zaradi odločitve vrhovnega sodišča ZDA več ne velja, je včeraj sporočilo ameriško ministrstvo za delo. Je pa dodalo, da kljub odločitvi sodišča pozivajo vse zaposlene v podjetjih, naj se cepijo, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vrhovno sodišče je pred dvema tednoma odločilo, da je vlada predsednika Joeja Bidna prekoračila svoja pooblastila, ko je zahtevala cepljenje proti covidu-19 za zaposlene v večjih zasebnih podjetjih oziroma obvezno redno testiranje za vse tiste, ki se ne bodo cepili. Je pa vrhovno sodišče ohranilo uredbo o obveznem cepljenju vseh zdravstvenih delavcev.

V ZDA se je doslej proti covidu-19 cepilo 64 odstotkov prebivalcev. Zaradi te bolezni jih je doslej umrlo 872.000, potrdili pa so 72,1 milijona okužb, še poroča STA.

Ameriško časopisje: proti ukrepom zdaj celo član upravnega odbora Pfizerja

Kot poroča več ameriških spletnih medijev, je Dr. Scott Gottlieb, nekdanji direktor Uprave za hrano in zdravila (FDA), krovne ameriške ustanove na tem področju in sedanji član upravnega odbora pri Pfizerju, dejal, da je upadanje primerov COVID-19 jasen signal politiki, da je napočil čas za odpravo več omejitev, povezanih s pandemijo.

Ameriška javnost je že vsega naveličana.

“Na vzhodni (atlantski) obali beležimo izrazit padec primerov; posledično moramo sprostiti ukrepe z enako hitrostjo, kot smo jih uvedli,” je povedal za pogovorno oddajo »The Squawk Box« televizijske mreže CNBC.

Nekdanji komisar FDA je nedavno odločitev vlade Connecticuta o preklicu obveznega cepljenje za državne delavce navedel kot politiko, ki bi jo morali v bližnji prihodnosti sprejeti tudi na zvezni ravni in zdi se, da se je vlada v Washingtonu danes sledila prav temu.

“Ljudje bodo ukrepe dojemali kot skladne in potrebne le, če s svojim ravnanjem dokažemo, da se zavedamo, kdaj so potrebni in kdaj odvečni,” je dodal Gottlieb.

Poziv k opustitvi omejitev zavoljo pandemije COVID-19 prihaja, ker se je splošna stopnja okužb v Združenih državah v zadnjih dneh močno zmanjšala. Podatki Our World in Data, ki jo vodi znamenita univerza Johns Hopkins, kažejo, da so 10. januarja zabeležili 4.110 okužb na milijon Američanov, minulo nedeljo pa le še 615 na milijon.

Brez komentarja.

Enako se dogaja tudi izven Združenih držav, poročajo ameriški mediji. Tako navajajo, da se za razveljavitev nekaterih ukrepov odloča tudi vse več evropskih držav, pri čemer izpostavljajo zlasti Veliko Britanijo. Tako z jutrišnji dnem tam za vstop na nekatera prizorišča ne bo več potrebno nositi mask ali dokazovati, da so bili cepljeni.

Ameriški mediji so se obregnili tudi ob izjavo generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesusa, ki je opozoril, da se lahko pojavi več različic COVID-19, in trdil, da je nevarno domnevati, da je Omicron zadnji v nizu; da smo torej “v končni fazi”.

“Nasprotno, v svetovnem merilu so pogoji idealni, da se pojavi več različic, je še dejal Ghebreyesus.” Ni pa predložil dokazov ali podatkov, s katerimi bi podprl svojo trditev, so komentirali mediji v ZDA.