Vladna ekipa se bo v okviru regijskih obiskov danes mudila v Posavju. Dopoldne se bo najprej sešla na delovnem posvetu na gradu Brežice, predsednik vlade Janez Janša in ministri pa se bodo nato razkropili po regiji in ločeno obiskali več podjetij, zavodov in občin. Obisk bodo v Krškem končali na večerni javni tribuni o razvoju posavske regije z župani, gospodarstveniki in drugimi udeleženci, poroča vladna spletna stran.

Med osrednjimi temami obiska bodo po pričakovanjih morebitni drugi blok krške nuklearke, urejanje prometne in druge infrastrukture, protipoplavna varnost in odprava razvojnih razlik, v krajši novici dodaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Temi bosta zagotovo tudi pomoč države pri varovanju in izrabi kulturne dediščine ter vpliv epidemije covida-19 na gospodarstvo. Posavske podjetnike pa ta hip najbolj zanimajo morebitni vladni ukrepi, s katerimi bi se lahko zoperstavili vrtoglavim cenam energentov, še poroča STA.

Posavske podjetnike najbolj zanimajo cene energentov.

Počivalšek: Slovensko gospodarstvo je preživelo

Že včeraj pa se je v Posavju mudil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Kot so sinoči poročali slovenski mediji, je v Slovenski vasi najprej obiskal podjetje Narayan, v Brežicah pa se je udeležil omizja s posavskimi podjetniki.

Predstavil jim je načrt za okrevanje in odpornost in poudaril, da je slovensko gospodarsko preživelo. Počivalšek je pojasnil, da je gospodarstvo ob epidemiji covida-19 preživelo tudi zaradi hitrega in ustreznega odziva države. Hitro ukrepanje pa je pripomoglo k ohranjanju delovnih mest.

Opozoril je tudi na doseženo nizko stopnjo nezaposlenosti in visoko gospodarsko rast. Gospodarstvo ima sicer po njegovem solidno osnovo za nadaljevanje. Dodal je še, da se karte na svetovni ravni sicer mešajo na novo, ter da bodo v prihodnje uspešna lahko le tista podjetja, ki se bodo znala temu prilagoditi.

(mbo)