Kot poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), je Severna Koreja davi izstrelila dve novi raketi, pri čemer v Seulu domnevajo, da gre za balistične rakete kratkega dometa. Gre že za šesti raketni poskus letos.

Južnokorejska vojska je sporočila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil dve raketi v smeri morja. Raketi sta leteli okoli 190 kilometrov in padli v Japonsko morje.

ZDA, Južna Koreja in Japonska sta v zadnjih tednih večkrat kritizirali Pjongjang zaradi raketnih poskusov. ZDA so po preizkusu hipersoničnih raket uvedle sankcije proti petim Severnokorejcem, povezanim z balističnim programom.

Pjongjang toliko poskusov v tako kratkem času ni izvedel že več desetletij, je na Twitterju opozoril strokovnjak Ankit Panda. Domneva da gre bodisi za vojaško urjenje, bodisi nadaljevanje slavij ob več obletnicah.

Foto: svetovni splet

STA prav tako poroča o novih napetostih svetovnih velesil glede Ukrajine.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes v telefonskem pogovoru s svojim ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom pozval ZDA, naj ruske skrbi glede varnosti v Evropi vzamejo resno. Obenem pa je posvaril Washington pred vmešavanjem v zimske olimpijske igre, ki jih bo gostil Peking.

Vodja kitajske diplomacije je prepričan, da se regionalne varnosti ne da zagotoviti s krepitvijo in širjenjem vojaških blokov.

Iz State Departmenta pa so sporočili, da je Blinken v pogovoru poudaril, da bi nadaljnja ruska agresija spodkopala globalno varnost in ogrozila globalno gospodarstvo. Izrazil je prepričanje, da je edina pot naprej zmanjšanje napetosti in diplomacija, še povzema STA.

(mbo)