Vroče orožarske nabave: DZ proti referendumu o sporazumu z OCCAR o nakupu boxerjev, Hrvaška v nakup 89 oklepnih vozil bradley

Pozno sinoči je Slovenska tiskovna agencija (STA) objavila, da pobuda Levice za razpis posvetovalnega referenduma o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR o upravljanju programa Boxer včeraj v državnem zboru (DZ) ni dobila zadostne podpore.

Podprlo jo je le osem poslancev Levice, 42 poslancev je bilo proti, 27 pa se jih je vzdržalo. DZ bo tako lahko nadaljeval z ratifikacijo sporazuma z OCCAR.

V Levici so sicer predlog vložili, ker nasprotujejo, da bi Slovenija za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer namenila 412 milijonov evrov, kar bo omogočila sklenitev omenjenega sporazuma z organizacijo OCCAR. Predlog je sicer naletel na razumevanje med ostalimi partnerji opozicijske koalicije KUL, a vendarle razpisa referenduma niso podprli, ker da ne bi v ničemer zavezal vlade.

V vladni koaliciji pa so bili jasno proti pobudi Levice, ker da Slovenska vojska potrebuje dobro opremo in zaščito za delovanje, je še poročala STA.

Slovenska vojska potrebuje sodobno, ne muzejsko orožje, trdi slovenska vlada.

Plenković potrdil domneve javnosti: oklepna vozila Bradley pred vrati

Hrvaška je z ZDA sklenila dogovor o nakupu oklepnih transportnih vozil tipa bradley, pa je včeraj sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Nakup vozil bo hrvaško vlado stal 145,3 milijona dolarjev, za to pa bo dobila 62 bojnih vozil, 22 vozil za rezervne dele in pet za trening.

Skupna vrednost posla, ki ga je z Američani sklenila hrvaška vlada, je 196,4 milijona dolarjev, pri čemer bodo 51,1 milijona dolarjev prispevali Američani.

Vozila bodo opremljena z avtomatskim topom, strojnico in protioklepnimi raketami, njihova modernizacija pa bo v sodelovanju z Američani potekala v industrijskem obratu Đuro Đaković v Slavonskem Brodu.

Oklepno vozilo bradley ameriška vojska uporablja že od leta 1981, predvsem za zagotavljanje pehotne podporo tankom. Gre za vozilo na gosenicah, oboroženo pa je lahko s strojnicami, topovi in raketami, danes še poroča STA.

Hrvaška vojska orožje ruskega izvora pospešeno menjuje s tistim zahodnih proizvajalcev. Ostajajo le še helikopterji.

V zvezi z oklepniki se je oglasil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović. Poudaril je, da je do dogovora prišlo pet pred dvanajsto in da bi njegova ravnodušnost lahko hrvaško vojsko drago stala: dolgoročno bi ostala brez pehotnih bojnih vozil.

Plenković je- tako Milanović- pred nekaj meseci iz proračuna umaknil ves denar za nakup bradleyjev, iz pogajanj pa kasneje izločiti tudi svojega nesposobnega ministra za obrambo. “Tega je, bolj kot opremljanje hrvaške vojske, skrbelo za opremljanje stanovanja, ki ga je dobil od države.

Plenković nam zdaj želi povedati, da je opravil odlično pogajalsko delo. Res podcenjuje inteligenco vseh vpletenih v pridobitev oklepnikov in le naivnim lahko prodajo zgodbo, da je bil vse, kar je storil, manever, ne pa kardinalna malomarnost,” je še dodal Milanović.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: