Kot poročajo lokalni mediji ( Večer, Maribor24, Mariborinfo …) bodo spričo vse večje odsotnosti voznikov zaradi karanten in izolacij, povezanih s covidom-19, avtobusi v mariborskem mestnem potniškem prometu v bodoče začasno vozili po prilagojenih voznih redih.

S tem bodo pri Marpromu pričeli z začetkom prihajajočega tedna, 31. januarjem. V ponedeljek bodo torej avtobusi vozili po kombinaciji počitniških voznih redov z okrepljenimi odhodi avtobusov na določenih linijah. Prilagojeni vozni redi so objavljeni na spletni strani www.marprom.si, na običajne pa jih bodo vrnili ob zadostnem številu voznikov za vsakodnevni izvoz avtobusov v celotnem obsegu.

Glede na trenutno odsotnost voznikov – delež že presega 20 odstotkov vseh – in zakonsko določene počitke to trenutno ni mogoče. “V času veljave prilagojenih voznih redov, sestavljenih na način, ki bo najmanj ‘prizadel’ potnike, slednje prosimo za razumevanje.

Glede na rekordno število okuženih s covidom-19 pa tudi za upoštevanje vseh zaščitnih ukrepov, kot so vstop na avtobus s pogojem PCT, obvezno nošenje obrazne maske, razkuževanje rok, uporaba samo neoznačenih sedežev in ohranjanje medsebojne razdalje na stojiščih najmanj en meter,” še glasi Marpromovo sporočilo lokalnim medijem, tipa Večer.

Skoraj v okvari- Marprom je prizadel omikron.

“Okužili so se dobesedno čez noč!”

Če bi bili novinarji lokalnih medijev sposobni pogledati čez (uredniške) planke, bi z lahkoto zaznali, da so zelo podoben alarm že včeraj zagnali v zgolj 99 kilometrov oddaljeni hrvaški prestolnici.

Hrvaški, ne samo zagrebški, mediji so namreč včeraj zgodaj popoldne poročali o eksploziji okužb v tamkajšnjem javnem prevozniku Zagrebački električni tramvaj (ZET). Od dva tisoč voznikov avtobusov in tramvajev ter vozil za prevoz invalidov jih je na bolniški odsotnosti trenutno kar okoli 390.

Zaradi pomanjkanja delavcev so bili v Zagrebu primorani spremeniti vozni red linij– kot v Mariboru se je najprej zmanjšalo število voženj. O vsem je na seji mestne skupščine spregovoril zagrebški župan Tomislav Tomašević, mariborski župan Saša Arsenović, nasprotno, podobne potrebe ni (za)čutil.

“Poznam novonastale težave v ZET-u. Veliko število delavcev se v tem trenutku nahaja v samoizolaciji. Opravljenih je bilo nekaj popravkov voznega reda, skrajšan je urnik, a menim, da občane to stanje ne bo pretirano prizadelo,” je povedal župan hrvaške prestolnice.

Tomašević je prebivalce Zagreba nagovoril, Arsenović mariborskih ni.

Na vprašanje, ali bi bilo potrebno za voznike ZET-a nemudoma uvesti covid-potrdila, je Tomašević odgovoril, da bi težave s tem le še poglobili. “Epidemija je prinesla zdravstvene težave tudi med naše voznike; trenutno je odsotnih približno 390 voznikov avtobusov in tramvajev ter vozil za prevoz invalidov, ta številka pa se dnevno spreminja. Spoštovani uporabniki, vljudno prosimo za razumevanje, saj se stanje spreminja vsak dan, torej iz ure v uro,” je še povedal zagrebški župan.

Zagrebško županstvo je bilo obveščeno, da so v samoizolaciji tudi delavci v servisnem pogonu, ki opravlja vzdrževalna dela vozil. Poudarjajo, da so na določenih linijah začeli uporabljati prilagojene vozne rede in da si pristojne službe “prizadevajo, da bi čim bolj zmanjšale vpliv epidemije na redno delovanje javnega prometa kot celote”.

(mbo)