Slovenija in Taipei nameravata odpreti gospodarsko-kulturni predstavništvi, Janšev spor s Kitajsko pritegnil svetovno pozornost

Kot je nocoj sporočila Slovenska tiskovna agencija (STA), je slovenski zunanji minister Anže Logar danes člane odbora DZ za zunanjo politiko seznanil z namero, da Slovenija in Taipei vzajemno odpreta gospodarsko-kulturni predstavništvi, sta po seji odbora povedala predsednica OZP Monika Gregorčič in poslanec SD Matjaž Nemec.

Obenem so poslanci soglasno potrdili sklepe, da Slovenija ostaja zavezana politiki ene Kitajske, je pojasnila Gregorčičeva.

Člani OZP so se danes posvetili tudi obravnavi domnevnega dogovora med Slovenijo in Hrvaško glede ribolova v Piranskem zalivu. Odbor je soglasno potrdil sklepe, ki ministrstvu za zunanje zadeve nalagajo, da še naprej ravna v smeri implementacije arbitražne razsodbe.

Nemec je glede tega poudaril, da ostaja odprto vprašanje, ali bi morebitni sporazum o ribištvu kakorkoli vplival na odločitev arbitražnega sodišča. Logar je razpravo ocenil za konstruktivno.

Zajem zaslona britanskega Timesa o sporu med Slovenijo in Kitajsko.
Evropsko časopisje obširno o slovensko-kitajskem sporu

Največ pozornosti je tej temi posvetil britanski Times, pisanje pa so povzele tudi druge medijske hiše. Tako pišejo, da sta Slovenija in Kitajska doslej gojili dobre odnose.

Slovenija je bila del projekta “En pas, ena pot” kitajskega predsednika Xi Jinpinga, katerega cilj je izgradnja infrastrukture za povečanje svetovnega vpliva ter dosega Kitajske in ki jo večina svetovne javnosti dojema kot novo Svilno cesto oziroma pot.

Vendar pa Slovenija zdaj “odkrito dvomi o kitajski politiki do odpadnega otoka”, znani kot “princip en(otn)e Kitajske” in daje nevarne izjave o neodvisnosti Tajvana, še omenja britanski časnik. “Šokirani smo in ostro nasprotujemo,” navaja Times izjavo Zhao Lijiana, tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva.

“Ta diplomatski prepir povzroča delitve v Evropski uniji. Po besedah ​​diplomatov Nemčija pritiska na uradnike v Bruslju, naj omilijo kritike Kitajske, da bi umirila spor,” še piše Times.

Kmalu več.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: