Hrvaško društvo za promocijo osebnih in ekonomskih svoboščin “Liberal” na svoji spletni strani prinaša zanimivo branje o fiasku določenih, z epidemijo covid-19 povezanih, vladnih načrtov. Gre za izvrsten kronološki pregled dogajanja, ki ga lahko brez zadržkov enačimo s slovenskim.

Konec leta 2020 je novinar Večernjega lista Davor Ivanković objavil članek “Leta 2021 se bomo delili na cepljene in necepljene. Slednje bomo osamili.” Opozoril je, da cepljenje “ne bo obvezno”, da pa naj bi država necepljene uvrstila med “drugorazredne državljane”.

"Ivanković pa članka ni napisal kot kritiko diskriminatorne politike. Nasprotno, bolj je videti kot manifest novinarskih mokrih sanj o novem redu, v katerem so državljani višjega in »nižjega« reda," zapišejo uvodoma.

Šlo je za vzorec, ki so mu kmalu sledili vsi ostali mainstream mediji. V preteklem letu so vložili veliko truda v to, da so cepljene obrnili proti necepljenim, slednje krivili za vsak negativen dogodek in pojav v družbi ter pritiskali na oblasti, naj necepljene izolirajo. Njihove zahteve so se še posebej zaostrile konec poletja, ko so cepljeni postali večina med odraslim prebivalstvom Republike Hrvaške. To jim je dalo dodaten zagon, saj je logično, da je lažje hujskati večino proti manjšini kot obratno,” nadaljujejo.

“Način, kako bi državna uprava to delitev udejanjila v praksi, še posebej pa diskriminacijo manjšine, je bila uvedba covid-potrdil. Novinarji so končno prišli na svoje. Z navdušenjem so predvajali uvajanje slednjih v državah po Evropi in nato hrvaško vlado kritizirali, da nima dovolj odločnosti, da bi jih uvedla pri nas, pri čemer so popolnoma zanemarili dejstvo, da so prav-te-države po uvedbi prav-teh-potrdil največkrat doživele rekordno širjenje okuženosti z novim koronavirusom. Pa kaj, koga briga?

Koronavirus je le izgovor, sredstvo, nikakor pa ne cilj. Spletni Faktograf je lansko jesen storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi utišal vse, ki so na Facebooku poskušali pojasniti, da takšna politika ne bo pomagala v boju proti okužbi,” še navajajo pri Liberalu.

Mediji so nabijali o 15 tisoč udeležencih. Fotografija s protesta (levo) in sprejem hrvaški nogometašev ob naslovu svetovnih vice-prvakov leta 2018 (desno).

Po mesecih medijskih pritiskov se je tudi na Hrvaškem začelo uvajanje obveznih potrdil kovid

Sprva le v bolnišnicah in socialnovarstvenih ustanovah, nato pa bi uporabo enostavno razširili. S 15. novembrom so jih uvedli v vse javne zavode in državna podjetja. Politiki in novinarji so ponujali različne razlage, od katerih nobena ni bila smiselna. Premier Plenković je denimo trdil, da bo na ta način “nagradil cepljene”, Petar Vidov iz Faktografa pa da “covid potrdila ščitijo necepljene“.

Uvedba slednjih v javne zavode in državna podjetja ni še niti zaživela, ko so že napovedali širitev obveze v zasebni sektor. Spomnimo: novinarji so bili takrat navdušeni, izkoristili so prav vsako priložnost, da predstavnike oblasti povprašajo "kdaj bo, kdaj bo". 

Upali so na diskriminacijo v restavracijah, kavarnah, poslovalnicah bank in drugod. Ravnatelj HZJZ (Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) Krunoslav Capak je potrdil, da o širitvi »razmišljajo«. Plenković je napovedal tudi, da bo z januarjem 2022 testiranje necepljenim nedostopno, potrdila pa bodo veljala le za cepljene in tiste, ki so pred kratkim preboleli krono. Zdelo se je, da se dogodki končno razvijajo v (medijsko) želeni smeri.

Potem pa se je zgodil mega-protest

Potem je prišlo do znamenitega pohodnega protesta, ki se je zaključil na Trgu bana Jelačića. Bil je tako velik, da je šokiral tako vlado kot medije. Čeprav so si slednji prizadevali omalovaževati njegov pomen, je Plenkovićeva vladna ekipa po protestu opustila načrte o razširitvi covid-potrdil v zasebni sektor. Odpovedali so se tudi ukinitvi testiranja za necepljene. O tem se v vladnih krogih sploh ne razpravlja več. Prav nasprotno- vse pogosteje se javno govori o splošni ukinitvi covid-potrdil.

A obstaja težava: ustavno sodišče se glede vprašanja zakonitosti uvedbe slednjih še ni izjasnilo, čeprav je napovedalo, da bo to storilo januarja. Očitno obstaja kar nekaj težav. 

HPB (Hrvatska poštanska banka), ki je v večinski lasti države, je namreč včeraj sporočila, da ukinja obvezo covid-potrdil v vseh svojih poslovalnicah. Mediji so sicer novico posredovali, a brez pojasnil, vendarle pa je očitno, zakaj je HPB to storila: trpeli so velike izgube. Soočene z nadlegovanjem, so njihove stranke množično bežale v druge banke, kjer jih po tem niso spraševali.

Tu se kaže kratkovidnost oblasti, sklepajo pri Liberalu. “Ali so Plenković in ekipa mislili, da se bodo ljudi cepili samo zato, da bi lahko vstopili v banko, da jim ne bi padlo na pamet menjati banko? Verjetno so novembra lani načrtovali, da se bo covid-potrdilo hitro razširilo tudi na zasebni sektor, a jim je načrt očitno spodletel. Državljani Republike Hrvaške so rekli NE in to je to. Ne bo šlo!”

Turistična sezona je bližje, kot se zdi.

Dva meseca po uvedbi potrdil covid imamo več registriranih primerov okužbe s koronavirusom kot kdaj koli prej

Danes beremo, da so javne službe, kjer zahtevajo covid-potrdila, pred kolapsom, ker je preveč okuženih. Niso bila omenjena potrdila prav sredstvo za preprečevanje takšnih situacij?

Mediji in politiki so seveda obupani, ker zdaj ne morejo upreti prsta v predvidene dežurne krivce: necepljene. Kako bodo, ko pa necepljeni brez negativnega testa ne smejo vstopiti v javne zavode?!

Tako kot pri vseh drugih vladnih "epidemioloških" "ukrepih", ki pravzaprav nimajo nobene zveze z zdravjem in epidemijo, so se tudi covid-potrdila izkazala za popoln debakel. 
Ni jim uspelo zatreti širjenja virusa, ni jim uspelo bistveno povečati število cepljenih, niti na kakršen koli način osrečiti cepljenih, še najmanj pa »kaznovati« necepljenih. Nič.

“Zdaj smo v situaciji, ko tudi mediji, ki so bili od začetka glavni promotorji vseh teh nesmiselnih in škodljivih ukrepov, obračajo ploščo in terjajo odpoved nekaterih ukrepov. Tako razvidni očitni katastrofi neke politike, nekega pristopa še nismo bili priča. Novinarji o tem zaradi sramu molčijo, ker so to politiko najbolj potencirali, vendar javnost vidi in ve. Nič jim ni treba povedati, mi vse vemo,” sklenejo pri Liberalu.

(mbo)