Potem ko so več dni potovali po Kanadi, je včeraj konvoj z več sto tovornjaki prispel v kanadsko prestolnico Ottawo, kjer je potekal protest proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za voznike tovornjakov, ki prečkajo mejo. Tovornjake je v Ottawi pričakalo več tisoč protestnikov, ki so se pri temperaturah pod lediščem zbrali pred parlamentom, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Protestniki so vzklikali svoboda in v rokah vihteli kanadske zastave. Na plakatih so kritizirali premierja Justina Trudeauja in omejitvene ukrepe za zajezitev koronavirusa. Tovornjakarji protestirajo proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za voznike tovornjakov, ki prehajajo državno mejo.

Ukrep velja od 15. januarja, kanadski premier Justin Trudeau pa je protestnike označil za obrobno manjšino z nesprejemljivimi stališči, poroča več svetovnih medijev, prenaša pa spletna stran RTV Slovenija.
Kanadskega premierja so skrili na varno lokacijo.

Policija je v pripravljenosti. Preventivno so premierja skupaj z družino premaknili iz prestolnice na tajno lokacijo. Kanada je imela sicer ene najostrejših ukrepov proti širjenju koronavirusa sploh.

Januarja letos so tako spet popolnoma zaprli celotno provinco Ontario, restavracije, telovadnice, gledališča in drugo pa bodo začeli odpirati šele te dni. Cepljenje je obvezno med zveznimi državnimi uslužbenci, provinca Quebec pa načrtuje kaznovanje vseh tistih, ki še naprej zavračajo cepljenje.

Točnega števila udeležencev do sinoči policija še ni sporočila, a je danes znanega že več.

Pričakovali so okoli 10.000 ljudi, tiskovni predstavnik konvoja Benjamin Dichter pa je danes izjavil, da je kolona tovornjakov dolga 70 kilometrov, predvidoma pa naj bi narasla na kar 50.000 tovornjakov. Nekateri protestniki so že napovedali, da bodo v prestolnici ostali več dni.

Tudi Evropa sledi Kanadi. Prvi konvoji na Nizozemskem.

Še malo neresnosti v nadvse resni situaciji: če bi se napovedi uresničile, trditve pa izkazale za resnične, bi to pomenilo nov Guinnessov rekord. Dosedanji največji konvoj tovornjakov je 20. novembra 2020 v Egiptu štel 480 vozil, še navajajo nekateri mediji.

(mbo)