Kot je na vladnih spletnih straneh objavilo Ministrstvo za zdravje, vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete. To je dan, ko kadilce znova spodbudimo k opustitvi kajenja.

Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covida–19 pa še posebej pomeni pomembne dodatne koristi za zdravje.

Spletna raziskava (SI-PANDA) je pokazala, da v času pandemije covida-19 precejšen delež kadilcev kadi več kot pred njo. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, zato z ministrstva svetujejo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji.

Vesna Marinko, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje, poudarja: “Naj v tem obdobju velikega širjenja covid-19 spomnimo tudi na to, da so kadilci verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo pogosteje težji potek bolezni, zato je opustitev kajenja še toliko pomembnejša.”

Opustitev kajenja? Naslednji korak je Vaš!

Kadilci imajo na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja

Kadilcem je brezplačen svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77 dostopen vsak dan, preko njega pa ves čas nudijo podporo svetovalcev pri opuščanju kajenja preko telefona. Telefon deluje tudi ob koncih tedna in praznikih, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Klicatelji lahko pokličejo večkrat, dobijo lahko tudi vse potrebne informacije, kako se lotiti opuščanja kajenja, katere so tehnike in metode ter kam se lahko še obrnejo po pomoč.

Svetovanje za opuščanje, poudarjajo na ministrstvu, je dostopno tudi na forumu Med.Over.Net, na voljo pa sta še brošuri Izzivi opuščanja kajenja in Ne bom več kadil, ne bom več kadila. Več informacij lahko kadilci najdejo tudi na spletni strani Skupaj za zdravje«, pravi dr. Tomaž Čakš iz NIJZ.

Ob tem spomnimo tudi na zdaj že standardno (samo)pomoč: v lekarnah so namreč na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome. Druga zdravila pa lahko na recept predpiše osebni zdravnik.

Poudarjajo še, da je individualno in skupinsko svetovanje v Zdravstveno-vzgojnih centrih (ZVC) in Centrih za krepitev zdravja (CKZ) v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji zaradi novega vala okužb s COVID-19 žal omejeno. Kontaktni podatki centrov so sicer dostopni na spletni strani Skupaj za zdravje , kjer lahko preverite trenutno izvajanje programov.

Še več informacij s strani zdravstvenih strokovnjakov je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so še sporočili.

(mbo)