Severna Koreja je z včerajšnjo izstrelitvijo testirala najmočnejšo raketo, odkar je ameriški predsednik Joe Biden prevzel funkcijo, poroča britanski The Guardian. S tem je prekinila moratorij na testiranje orožja daljšega dosega in sprožila obsodbo ZDA in njihovih zaveznikov.

Raketa je dosegla največjo višino 2000 km (1242 milj) in preletela 800 km (497 milj), preden je pristala v morju, letela pa tako, da se je izognila teritorialnim prostorom sosedov, so sporočili predstavniki japonske in južnokorejske vojske.

Spomnimo: leta 2017 je Severna Koreja dvakrat izstrelila balistični raketi srednjega dosega (IRBM) nad Japonsko, ločeno pa preizkusila še tri balistične rakete medcelinskega dosega (ICBM). Te lahko dosežejo ameriške baze, ocenjujejo strokovnjaki.

Nedeljski test je bil že sedmi ta mesec. Nenavadno hiter tempo testov kaže na njen namen stopnjevanja pritiska na Bidenovo administracijo zaradi dolgotrajnih jedrskih pogajanj, ki jih dodatno hromijo težave, povezane s pandemijo. Te spet dodatno slabijo zaostalo in ohromelo severnokorejsko gospodarstvo, ki trpi zavoljo desetletij slabega upravljanja in sankcij, ki so jih ZDA uvedle prav zaradi programa jedrskega orožja.

Fotografija je simbolna. (Photo by Leonid Altman on Pexels.com)

Odzivi svetovne javnosti

“Združene države obsojajo ta dejanja in pozivajo [Severno Korejo], naj se vzdrži nadaljnjih destabilizirajočih dejanj,” je v izjavi po nedeljskem izstrelitvi dejalo indopacifiško poveljstvo ameriške vojske. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost, kjer je preizkus opisal kot možno “izstrelitev balistične rakete srednjega dosega”. Japonski obrambni minister Nobuo Kishi pa je novinarjem povedal, da je jasno, da je bila raketa orožje najdaljšega dosega, ki ga je “Sever” preizkusil od izstrelitve svoje ICBM Hwasong-15 novembra 2017.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un naj bi sicer 20. januarja predsedoval sestanku vladajoče stranke, na katerem so visoki člani stranke prikrito zagrozili, da bodo odpravili moratorij preizkusnih izstrelitev, pri čemer so kot možne vzroke navedli sovražnost in grožnje ZDA, še poroča The Guardian.

Kim je sicer aprila 2018 izjavil, da “Sever” ne potrebuje več jedrskih poskusov ter testnih lansiranj balističnih raket srednjega in medcelinskega dosega, saj je dajal prednost pregovorom s takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Zahodni analitiki menijo, da je šlo za poskuse, da bi svojo jedrsko jedrsko izkoristil za nujno potrebno gospodarsko rast.

Fotografija: WION YT (zajem zaslona)

Za kakšno raketo je šlo? Novo, prirejeno ali staro?

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), pa je Severna Koreja danes potrdila, da je v nedeljo testirala najmočnejšo raketo od leta 2017. Gre za balistično raketo srednjega dosega hwasong-12, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Ob tem so objavili fotografijo izstrelitve, ki naj bi nastala s kamero, ki so jo namestili na raketo.

George William Herbert, izredni profesor na Centru za študije neširjenja jedrskega orožja in svetovalec za rakete, je na Twitterju v zvezi s tem zapisal: “Ne glede na to, ali gre za IRBM ali ICBM, je to nekakšna strateška raketa in očitno ni enaka prejšnjim iz testne serije januar 2022 do danes.”

“Vsi znaki kažejo, da je šlo za velik preizkus; ne deluje tako dobro kot prejšnje severnokorejske ICBM, vendar bi lahko namerno letela po bolj omejeni poti,” pa je dejal Chad O’Carroll, izvršni direktor Korea Risk Group, ki spremlja vojne aktivnosti Severne Koreje.

Analitiki sicer pravijo, da omenjena država širi in razvija nove zmogljivosti kljub strogim sankcijam in resolucijam Varnostnega sveta ZN, ki prepovedujejo preizkuse balističnih raket v državi. Zgolj januarja je preizkusila vrtoglavo paleto vseh vrst orožja, izstrelitvenih lokacij in vse večje prefinjenosti.

Preizkus prihaja manj kot teden dni pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki jih gosti Kitajska, glavni politični in gospodarski partner Severne Koreje. Uradni Pjongjang je sicer že sporočil, da se njihovi športniki iger ne bodo udeležili preskočil zaradi pandemije Covid-19 in “sovražnih sil”.

Kakor koli; od hiperzvočnih izstrelkov in križarskih raket dolgega dosega do raket, izstreljenih z železniških vagonov in letališč- testi kažejo, da se arzenal jedrsko oborožene države hitro širi in napreduje sredi zastalih pogovorov o denuklearizaciji, še poroča The Guardian.