V gospodarstvu pozdravljajo shemo pomoči podjetjem zaradi povišanja cen energentov, ki jo je v soboto sprejela vlada, so danes poročali slovenski mediji. Pri tem so največkrat navedli besede predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tiborja Šimonke, ki je dejal, da gre prav gotovo za korak v pravo smer, čeprav mu je žal, da ta ni bil storjen že prej.

Spomnil je, da je zbornica že oktobra močno pritiskala na odločevalce zaradi težke situacije predvsem energetsko intenzivnih podjetij.

“Vladni predlog zajema tudi bistveno manjši krog upravičencev, kot smo predlagali pri GZS,” je povedal in dodal, da bi po predlogu zbornice pomoč lahko pričakovalo od 20.000 do 22.000 gospodarskih subjektov. “Po vladnem predlogu pa jih bo manj, vendar njihovo število na zbornici za zdaj težko ocenimo.”

Šimonka izplačila pričakuje do konca aprila. Glede gibanja cen energentov ni optimist, saj rožljanje na rusko-ukrajinski meji ne obeta nič dobrega, kar sicer napovedujejo tudi mnogi svetovno ugledni mediji, posledično analitiki.

Energetska kriza še naprej trese Slovenijo.

Kritična tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

“Vlada je pri pripravi ukrepov za omilitev energetske krize pozabila na male obrtnike in podjetnike,” opozarja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Po besedah predsednika zbornice Branka Meha je nepošteno in diskriminatorno, da bi bili mali poslovni subjekti ponovno izvzeti iz ukrepov pomoči, je danes poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za gospodarski razvoj Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca so naslovili prošnjo, da se kriterije za upravičenost do pomoči nemudoma ustrezno popravi.

Po mnenju OZS bi morali biti med prejemniki pomoči tudi podjetja, ki imajo manj kot pet zaposlenih in ki so imela v poslovnem letu 2019 manj kot petodstotni delež energije v strukturi odhodkov. Obenem menijo, da bi morali omiliti kriterij glede povišanja stroškov za energijo v letu 2022, in sicer s predlaganih 30 na 20 odstotkov, še poroča STA.

(mbo)