Na Poljskem so DDV na bencin znižali s 23 na osem odstotkov, DDV na hrano, ki je znašal le pet odstotkov, pa so popolnoma ukinili

Kot poroča češki portal novinky.cz., prenaša pa hrvaški Jutarnji list, se pred obmejnimi poljskimi bencinskimi črpalkami že od zgodnjega jutra tvorijo dolge kolone avtomobilov pretežno čeških registracij, večina voznikov, ki so čez mejo hiteli po veliko cenejši bencin, pa se bo takoj po tem odpravila še po nakupih, ki so zdaj na Poljskem veliko cenejši kot v njihovi domovini.

Poljska je namreč s 1. februarjem DDV na bencin znižala s 23 na 8 odstotkov, povsem odpravljena pa je bila tudi doselj izjemno nizka stopnja DDV na hrano v višini petih odstotkov. V ponedeljek zvečer je bilo tako treba za liter bencina na Poljskem odšteti 5,99 zlota (1,32 EUR), nato pa je padel na 5,26 PLN, kar preračunano znese 1,15 EUR. Po trenutnih cenah je to približno osem kron ceneje kot stane liter bencina na Češkem, kar znese 33 centov na liter.

Fotografija je simbolična. (Photo by Athena on Pexels.com)

Čakam približno 15 minut, a bom kmalu na vrsti,” prenaša besede nekega domačina omenjeni portal. “Takoj mi je bilo jasno, da bodo Čehi začeli množično prihajati po bencin, vseeno pa moram priznati, da me je vrsta kar malo presenetila,” je še povedal poljski voznik, ki se je znašel na bencinski črpalki.

Za njim je v vrsti čakal Čeh, ki je rekel, da mu niti na misel ne pride, da bi gorivo natočil doma. “Izračunal sem, da bom z zapolnjenjem rezervoarja samo danes prihranil 350 kron (14,5 EUR) za bencin in če bom tukaj kupil še živila, jih bom prihranil še nekaj sto,” je povedal novinarjem. Čehi, ki živijo v mejnih območjih, lahko tako dnevno prihranijo tudi 30 in več evrov v protivrednosti čeških kron.

Znižanje davka na dodano vrednost na bencin in ukinitev DDV na hrano bo na Poljskem v veljavi vsaj šest mesecev, saj poljska vlada na tak način skuša vplivati ​​na (za zdaj še obvladljivo) inflacijo v tej državi.

(mbo)