(novica s komentarjem)

Večina slovenskih medijev je včeraj bodisi prezrla, bodisi objavila zgolj kratko vest o obisku Banke Slovenije s strani aktualnega premierja Janeza Janše. Lahko tudi, da so jo ignorirali; kdo bi vedel?!

Vsekakor pa se jim je izmuznila sijajna priložnost, da bi vesoljno Slovenijo seznanili z dejstvom, da se je- zgolj tri dni pred otvoritvijo ZOI- že podelila prva medalja in to celo zlata. Žal pa ne v Pekingu, čeravno slovenskemu predstavniku, namesto vrhunsko pozicioniranega tujca pa je to storil kar domačin. Slovenec Slovencu torej ni vedno Slovenec, ups, volk.

Kakor koli; predsednik vlade Janez Janša je včeraj obiskal Banko Slovenije. Obisk je potekal v sklopu zaznamovanja 30-letnice Banke Slovenije, zato je predsednik vlade prejel tudi zlato medaljo, ki je bila izdana ob tej priložnosti.

(Zajem zaslona; avtor originalne fotografije: Kabinet predsednika vlade RS)

Banka Slovenije (BS) je bila namreč ustanovljena 25. junija 1991, ko je bil sprejet Zakon o Banki Slovenije, njena prva naloga pa je bila uveljavitev samostojne valute- tolarja, je poročala vladna spletna stran.

Simbolika medalje in vprašanje volje državljanov

Na medalji, katere grafično upodobitev so izbrali državljanke in državljani v spletnem glasovanju, je predstavljena povezanost centralne banke in države. Tako je na eni strani predstavljena simbolika nastanka slovenske države, na drugi strani pa je mogoče videti prikaz razvoja centralne banke.

Neodgovorjeno vprašanje je, kaj si danes- po valu pri(h)vatizacij, epidemij in spremembi valute– misli večina taistih državljanov, pa vendar velja poudariti, da je predsednik vlade Janez Janša ob prejemu medalje guvernerju Boštjanu Vasletu čestital za 30-letnico delovanja.

Janša si je skupaj z guvernerjem ogledal še Muzej Banke Slovenije. Ta je razdeljen v šest različnih sklopov, namenjen pa krepitvi finančnega opismenjevanja mladih in odraslih, in sicer skozi predstavitev ključnih nalog centralne banke ter njenega vpliva na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov, še poročajo na omenjeni spletni strani.

(Zajem zaslona; avtor originalne fotografije: Kabinet predsednika vlade RS)

V muzeju si je v delu za numizmatiko mogoče ogledati razvoj slovenske valute od bonov do tolarja in nato evra ter različne vzorce evrskih kovancev in bankovcev. Prikazana sta tudi delovanje Evrosistema in vloga BS v njem. V muzeju so na praktičen in inovativen način predstavljeni ključni stebri delovanja BS: denarna politika, mikrobonitetni nadzor, makrobonitetna politika ter reševanje bank v težavah in sistem jamstva za vloge.

Zveni zanimivo in poučno, upajmo na čimveč obiskovalcev in mirno in perspektivno morje bančnih mahinacij oziroma upravljanj v bodoče.

(mbo)