"V stranki LMŠ bomo dve tretjini mest, ki nam pripadajo v volilnih odborih (približno 2000 mest), ponudili prostovoljcem, predvsem mladim, ter jim tako omogočili izkušnjo in priložnost za aktivno sodelovanje pri izvedbi državnozborskih volitev," so zapisali na spletni strani omenjene parlamentarne stranke.

Kot pojasnjujejo, se na podlagi 41. člena Zakona o volitvah v državni zbor pri imenovanju članov volilnih odborov najprej upoštevajo predlogi političnih strank, s katerih list kandidatov so bili na zadnjih volitvah v državni zbor izvoljeni kandidati.

V stranki LMŠ so se tako zavestno odločili, da bodo približno 2000 mest v volilnih odborih oziroma dve tretjini mest, ki nam pripadajo v volilnih odborih, odstopili prostovoljcem. “Prostovoljci, ki bodo postali člani volilnih odborov na predlog stranke LMŠ, bodo na dan volitev v volilnem odboru vodili glasovanje na volišču ter po končanem glasovanju ugotavljali izid glasovanja na volišču,” so še zapisali.

Na omrežju TW je istovrsten poziv delil tudi predsednik stranke in nekdanji slovenski premier Marjan Šarec.

Staneta demokratičnost in transparentnost cca 50 EUR, za to ceno pa dobiš še volilca?

Da bodo letošnje volitve “Ne boj, mesarsko klanje!”, je jasno že kar nekaj časa. Nič drugače ne gre gledati na finale omenjenega zapisa, v katerem v imenu stranke pozivajo: “Pomagajte nam zagotoviti demokratičnost in transparentnost teh prelomnih volitev, ki bodo pomembno vplivale na našo skupno prihodnost. Svoj interes za imenovanje v volilne odbore nam lahko izkažete s prijavo preko spodnjega obrazca, do vključno torka, 15. 2. 2022.”

Na spletnih omrežjih je zaznati, kar nekaj strupenih odzivov, prednjači cinizem, češ, saj stranka niti nima toliko članov in utegne zlahka izpasti iz parlamenta v sledeči sestavi. Vsekakor je cca. 50 EUR, kolikor približno zasluži član volilnega odbora ze nekajurno delo, lepa stimulacija; sploh, če vzamemo v obzir, da se taka oseba že tako ali tako nahaja na volišču, udeležba na volitvah pa bi morala postati obvezna, zadnje čase menijo mnogi.

O tem ali se bo LMŠ-ju taka poteza obrestovala tudi v praksi, je prezgodaj ugotavljati, vendar tudi nasprotne strani nimajo pravice vihati nosov ob tej premeteni potezi, ki pa je vendarle nekoliko pod pasom. Amoralnost je namreč lahko tudi užitna; sploh po bonbončkih in bonbonierah.

Ob upoštevanju slednjega za konec le še poveznica do objave: https://www.strankalms.si/si-zelite-aktivno-sodelovati-pri-izvedbi-drzavnozborskih-volitev/

(mbo)