Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je Italija začela sproščati ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Vlada je včeraj sklenila, da za tujce za vstop v hotele in restavracije ne bo več nujno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, temveč bodo lahko predložili tudi potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus.

Kar dela italijansko odločitev dodatno zanimivo, je dejstvo, da je to edino pravilo, ki je ostalo v veljavi na Danskem, kjer pa morajo potniki dokazilo o cepljenju pokazati že ob vstopu v državo.

Novo italijansko pravilo naj bi predvsem olajšalo prihod turistov in poslovnih potnikov, ki niso bili cepljeni s cepivom, odobrenim v EU. Gre večinoma za potnike iz Rusije in Kitajske. Turistična industrija je namreč opozarjala, da so ti potniki lahko prišli v državo, niso pa mogli v hotel, še prenaša STA.

Vlada premierja Maria Draghija je tudi sklenila, da bodo v šolah k pouku na daljavo prešli šele, ko bo v razredu več kot pet otrok, pozitivnih na novi koronavirus. V prihodnjih tednih bomo nadaljevali sproščanje, je po seji vlade še dejal premier Draghi.

Medtem na Danskem…. vse po starem!

Na Danskem so včeraj ukinili skoraj vse epidemiološke ukrepe, kljub naraščajočemu številu na novo okuženih s koronavirusom. Ta konec tedna pripravljajo veliko prireditev, koncertov in zabav; pričakujejo tako polne restavracije, bare in klube kot v predpandemičnih obdobju in razmerah. Za hrvaški Jutarnji list je novonastali položaj opisal mladi hrvaški znanstvenik dr. Nikola Medić.

“Premierka Mette Frederiksen je dejala, da so danske oblasti ponovno sprejele odločitev, da covid-19 odstranijo iz kategorije družbeno kritičnih bolezni. Včeraj, 1. februarja, sem šel zjutraj v trgovino, le nekaj starejših je imelo masko za obraz. Na inštitutu, kjer delam, je menza spet odprta in ni več znakov oz. opozoril, da je potrebno obvezno nositi masko ali pokazati covid-prepustnico.

Kavarne spet delajo normalno, čeprav je bil torek, so bile polne do po polnoči. Lokali so se zaprli ob 23. uri. Vse je videti kot v dobrih starih časih pred pandemijo koronavirusa,” je še povedal znanstveni sodelavec danskega naravoslovnega muzeja v Københavnu.

Spomnimo, v okviru odprave epidemioloških ukrepov nošenje mask ni več obvezno, ukinili pa so tudi čisto vsa potrdila (cepljenost, prebolelost, negativen izvid testa). Odslej se lahko izvajajo veliki dogodki, obiskovalci nočnih klubov pa se lahko spet zabavajo brez mask. 

Covid-19 ni več razvrščen kot "kritičen za družbo"; prav ta oznaka je vladi omogočila uvedbo daljnosežnih omejevalnih ukrepov.

V članku potem navajajo, da je bilo včeraj število na novo okuženih 55.001, od tega jih je bilo 1092 ponovno okuženih. Ta številka temelji na vzorcu 204.652 testiranih v zadnjih 24 urah, kar pomeni 26,88 odstotka pozitivnih.

Vendar je v bolnišnicah le 1092 bolnikov, pozitivnih na covid, vsi bolniki pa niso hospitalizirani zaradi koronavirusa. Pomembno je omeniti, še dodajajo, da je na Danskem 82,49 odstotka prebivalstva prejelo dva odmerka cepiv, medtem ko je 60,85 odstotka prejelo obnovitveni odmerek.

(mbo)