Peking je postal prvo mesto, ki je gostilo letne in zdaj gosti še zimske olimpijske igre.

Otvoritvena slovesnost se je začela takoj po prihodu kitajskega predsednika Xi Jinpinga in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha na isti nacionalni stadion, ki je gostil otvoritveno slovesnost na letnih olimpijskih igrah 2008, pišejo pri AP.

Glede na to, omenjajo, da so to druge pandemične igre v pol leta, nekaterih voditeljev držav v Pekingu ni, so se pa otvoritvene slovesnosti zato udeležili številni drugi svetovni voditelji. Najbolj opazen je za zahodno javnost seveda ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je v začetku dneva, v senci zaostrovanja na rusko-ukrajinski meji, zasebno srečal s kitajskim predsednikom Xijem.

Pri AP denimo poudarjajo, da je že omenjena otvoritvena slovesnost, ki je v Pekingu potekala pred 14-imi leti, postavila nov standard ekstravagance odprtij, ki jih od takrat ni presegel še noben gostitelj. Če pirotehnični spektakel še živi v spominu množic, pa je upanje na bolj odprto državo, ki je spremljalo takratne igre, zbledelo.

Minimalističen "prižig" olimpijskega ognja negira nekatera stališča AP. (foto: zajem zaslona)

Za Peking so te olimpijske igre potrditev kitajskega statusa svetovne sile, za mnoge zunaj Kitajske, zlasti na Zahodu, pa so postale potrditev vse bolj avtoritarne drže države. O preobrazbi na slabše, poudarjajo pri AP, priča prav dogajanje v zvezi z otvoritveno slovesnostjo. Ta je danes, kot že omenjeno, uprizorjena na istem stadionu kot leta 2008- svetovno znanem kot Ptičje gnezdo. AI Weiwei je tisti kitajski umetnik, kateremu pripisujejo dizajn slednjega. Zdaj je eden najbolj znanih kitajskih disidentov in ​​živi v izgnanstvu.

Vsemu navkljub je Kitajska s ponosom projicirala svojo moč na globalnih odrih, diplomatskemu bojkotu nekaterih zahodnih držav navkljub.

Pred olimpijskimi igrami se je kitajsko zatiranje nestrinjanja pokazalo tudi v aferi, ki je zadevala kitajsko teniško zvezdo Peng Shuai. Potem, ko je nekdanjega uradnika komunistične partije obtožila spolnega napada, je lani izginila iz javnega življenja, o njej pa danes ni znanega skoraj nič. Obtožba je iz virtualnega vesolja hitro izginila, razprava o njej pa ostaja močno cenzurirana; v bistvu je sploh ni.

Pandemija, tako kot lani poleti v Tokiju, močno obremenjuje tudi letošnje igre. Več kot dve leti po odkritju prvih primerov COVID-19 v kitajski provinci Hubei je po vsem svetu umrlo skoraj 6 milijonov ljudi, na stotine milijonov pa zbolelo.

Zimske olimpijske igre so se pričele v državi, v kateri je pred dvema letoma izbruhnila pandemija novega koronavirusa.

Kitajska je v senci teh politično-zdravstvenih vprašanj vendarle nadaljevala z olimpijskim šovom, še pišejo pri AP. Ko je Xi zasedel svoj sedež, so se izvajalci obrnili proti njemu in se večkrat priklonili. Ob tem se je razlegalo vzklikanje v smeri kitajskega predsednika, najmočnejšega kitajskega voditelja od časov Mao Cetunga.

Celoten prerez dogajanja si lahko preberete na sledeči poveznici: https://apnews.com/article/winter-olympics-begins-1c252fa7706cd54a083a46062fa7d321