Trudeau in Konvoj svobode: vpoklic vojske ni v načrtu

Kanadski premier Justin Trudeau je sinoči dejal, da za odstranjevanje protestnikov iz glavnega mesta države na nameravajo uporabiti pripadnikov vojske in da kaj podobnega “trenutno ni v načrtu”, poroča britanski BBC.

Vodja mestne policije Ottawe Peter Sloly se je sicer pred tem zavzel za možnost uporabe vseh opcij, tudi vojaško posredovanje pri morebitni odstranitvi protestnikov in opozoril, da bi se protesti ta konec tedna lahko znova okrepili. “Morda ne bo policijske rešitve za zastoj,” je tako dejal v sredo.

Spomnimo: na tisoče tovornjakarjev je prejšnji konec tedna prispelo v kanadsko glavno mesto, da bi protestirali proti obveznemu cepljenje. Tam jih je pričakalo več tisoč podpornikov, s katerimi so nato zaprli središče Ottawe.

Čeprav je tekom tedna veliko protestnikov zapustilo prizorišče, jih je ostalo še okoli 250, ti pa so, kot se je izrazil Sloly, “zelo odločna in zelo nepredvidljiva skupina nezakonitih posameznikov”.

Vendar Trudeau, vsaj uradno, temu nasprotuje. “Človek mora biti zelo, zelo previden, preden nad sodržavljane v podobnih situacijah napoti vojsko,” je dejal in dodal, da “to ni nekaj, v kar bi se kdor koli podal zlahka”. Kanadski premier je sicer zavrnil srečanje s tovornjakarji.

Prebivalci Ottawe so prav tako izrazili razočaranje nad demonstracijami, pritoževali so se nad nenehnim hrupom, vplivom na lokalna podjetja in javne službe ter neobvladljivim in agresivnim vedenjem. Policija je protestnikom napisala več mandatnih in prometnih kazni za prekrške, kot so pretiran hrup za hupanje in neupoštevanje cestne signalizacije.

Protestniki so v Ottawi postavili najmanj eno leseno konstrukcijo, ki so jo MSM opisali kot bariero, izkazalo pa se je, da gre za leseno, skorajda poljsko, javno kuhinjo, kjer delijo hrano brezdomcem in revnim. Zbirajo tudi zaloge goriva, kot je propan. Organizatorji, ki predstavljajo Konvoj svobode, so povedali, da ne nameravajo ostati v Ottawi “en dan dlje, kot je potrebno”, vendar je njihov odhod pogojen z odpravo vseh covid-19 ukrepov po vsej državi.

“Tukaj smo iz ljubezni do naših družin, naših skupnosti in našega naroda,” je na četrtkovi novinarski konferenci povedala organizatorka Tamara Lich. “V zadnjih dveh letih so nas covid-omejitve razdelile kot družbo,” je dodala in dejala, da je gibanje raslo, ker so “navadni ljudje utrujeni od pravil in omejitev, za katere se zdaj zdi, da delajo več škode kot koristi”.

Tovornjakarji so kanadsko prestolnico zaprli in nič ne kaže, da jo bodo kmalu sprostili

Nedavno je bilo zaradi inšekcijskih pregledov začasno ustavljeno zbiranje sredstev v podporu shodu. Nabralo se je za več kot 10 milijonov kanadskih dolarjev, kar znaša 7,9 milijona USD oziroma 5,8 milijona angleških funtov.

Odvetnik, ki svetuje organizatorjem konvoja, je dejal, da pozdravljajo “povečano skrbnost” glede spletnega zbiranja sredstev in trenutno izpopolnjujejo postopek, s katerim bodo tovornjakarji in drugi, ki so bili vključeni v protest, upravičeni do povrnitve stroškov. Več kot milijon kanadskih dolarjev so v ta namen že razdelili.

V ta namen sodelujejo z ameriško profitno platformo za množično financiranje GoFundMe, ki ljudem omogoča zbiranje denarja za raznovrstne dogodke; od običajnih življenjskih dogodkov (kot so praznovanja) do sanacije zahtevnih okoliščin (kot so nesreče in bolezni).

GoFundMe bo tudi poklican, da priča pred parlamentarnim odborom, kjer bodo pojasnili zaščitne ukrepe, uvedene v zvezi z donacijami in izdatki, povezanimi z zbiranjem sredstev v konvoju in za namene slednjega.

V provinci Alberta sicer poteka druga blokada v zvezi z nasprotovanjem obveznemu cepljenju in še naprej ovira tok prometa čez mejo. Tudi ta se je pričela kot odgovor na uvedbo obveznega cepljenja, ki ga je 15. januarja uvedla kanadska vlada; ta zahteva tudi, da se necepljene tovornjakarje ob vračanju iz ZDA napoti v obvezno karanteno. Zdaj se kanadska vlada namesto tega sooča z množico pozivov k razveljavitvi vseh drugih omejitev, za katere protestniki menijo, da so vladno pretiravanje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: