Portoroško letališče lani z več prepeljanimi potniki, kriza na Brniku še traja, Ryanair zaradi Zagreba zavrnil Ljubljano

V Aerodromu Portorož so glede na epidemiološke razmere in slabe vremenske razmere ob začetku letošnjega in koncu lanskega leta zadovoljni z lanskim prometom, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Lani so na letališču zabeležili 14.730 letalskih operacij in našteli 27.517 gostov, kar je skoraj 5000 več kot leto prej.

Kot so povedali, je glede na trenutno stanje težko napovedovati promet v tem letu, še poroča STA. Ob trenutni negotovi situaciji predvsem ne želijo zaostritev in zapiranja meja zaradi epidemioloških razmer. Lanske številke prepeljanih potnikov so dosegli ob skoraj nespremenjenem številu letalskih operacij, a še vedno zaostajajo za predkoronskim letom 2019, ko so zabeležili 28.881 gostov.

V sklopu sodelovanja s t.i. tour operaterjem, ki v Portorož vodi švicarske goste, so v fazi pogovorov za letošnjo poletno sezono. Poleg dosedanje destinacije pogovori potekajo še glede destinacije Bern.

Bodo na Brniku v bodoče pristajala le še tovorna letala?!

O Brniku včeraj podobno MMC RTV Slovenija; Ryanair zaradi Zagreba zavrnil Ljubljano

O krizi na slovenskem nebu je sicer včeraj poročal tudi spletni portal RTV Slovenija, ki je prenesel pisanje portala EX-YU Aviation. Ta je javnost seznanil s propadom možnosti nadaljnjih pogovorov na relaciji Fraport-Ryanair.

Tako naj bi si v Fraportu Slovenija po koronski krizi, ki je ljubljansko letališče močno prizadela, prizadevali najti nove partnerje in destinacije; tudi ob podpori državnih sredstev za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije.

Po hudem koronskem šoku so na letališču lani našteli 430.943 potnikov, kar je 47,6 odstotka več kot v letu 2020, a še vedno daleč od dobrih 1,7 milijona potnikov v 2019. V najprometnejših mesecih, julija in avgusta, je Brnik s svetom povezovalo 17 rednih letalskih prevoznikov, trenutno pa na ljubljansko letališče leti 12 rednih prevoznikov na 13 destinacij.

Je pa portal EX-YU Aviation poročal tudi, pe navajajo pri MMC, da madžarski nizkocenovnik Wizz Air z 11. marcem še ne bo obnovil povezave Ljubljane z belgijskim letališčem Charleroi, ki jo je začasno ukinil pred kratkim. Povezava bo predvidoma obnovljena 27. marca. Wizz Air s 4. februarjem začasno prekinja tudi polete na londonski Luton, nadaljeval jih bo po napovedih 29. marca.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: