V tem trenutku večina domače javnosti z nestrpnostjo zre v Peking, kjer pričakuje nastope slovenskih skakalk. Ti bi lahko Sloveniji prinesli prvo kolajno na letošnjih ZOI, morda pa celo več njih.

Kot poroča MMC RTV Slovenija, sta bili v poskusni seriji razred zase Nika Križnar in Urša Bogataj. Aktualna zmagovalka svetovnega pokala je bila prva s 107,5 m, letos najboljša Slovenka v skupnem seštevku pa s 104,5 m druga. Tretje mesto je zasedla Nemka Katharina Althaus (95,5 m), sicer glavna tekmica Slovenij, tik za njo pa je bila Ema Klinec s 96,0 m. Špela Rogelj je bila s 84,5 m na 23. mestu.

Kakšni so bili dosedanji slovenski nastopi?

Le redki s(m)o zjutraj ( v neposrednem prenosu na HTV) trepetali zavoljo Urške Pribošič. Slovenska deskarka je v kvalifikacijah deskanja po objektih (Slopestyle) oddelala prvi slovenski nastop na 24. zimskih olimpijskih igrah. V prvi vožnji je dobila oceno 27,48, v drugi vožnji pa kljub padcu na zadnjem skoku 32,00, ki je tako obveljala. To je zadostovalo za 24. mesto med 28 nastopajočimi deskarkami. Finale deskanja po objektih bo v nedeljo ob 2.30, v finalu bo nastopilo 12 najbolje kvalificiranih.

Sledile so kvalifikacije za jutrišnje moške skoke na srednji skakalnici. Najboljši je bil Norvežan Marius Lindvik (100,5 m) in za le desetinko točke premagal Roberta Johanssona, prav tako Norveška. Ta je sicer s 103,0 m postavil nov rekord kitajske olimpijske skakalnice. Tretje mesto je s 102,5 m zasedel Poljak Piotr Žyla. Le šest skakalcev je prseglo mejo 100 m.

Lanišek najboljši Slovenec na 15. mestu

Od Slovencev je bil le Lanišek daljši od 90 m. Timi Zajc je z 88,0 m zasedel 30. mesto, Lovro Kos (debitant na olimpijskih igrah) pa s 87,0 m 35. mesto. Peter Prevc je bil z 82,0 metri komaj 38. Brez nastopa na srednji skakalnici je ostal Cene Prevc.

Veter je povzročal kar nekaj težav; tako pri poskusni kot kvalifikacijski seriji. Tekma bo jutri, “točno opoldne”.  

Skiatlon in biatlon, slovenski predstavniki skromni

Edina slovenska predstavnica v skiatlonu, Neža Žerjav, je tekmo zaključila na 55. mestu (+8:19,4). Slednjo je končalo 63 tekmovalk.

Uvodna biatlonska tekma letošnjih ZOI se je Sloveniji popolnoma ponesrečila; Živa Klemenčič je bila že v drugi predaji mešane štafete ujeta za cel krog, kar je pomenilo odstop in zadnje mesto. Do polovice tekme sta bili ob Sloveniji ujeti še Bolgarija in Japonska, tekme pa kasneje ni dokončala niti Slovaška. Jakov Fak in Miha Dovžan tako nista niti nastopila, je pa treba povedati, da sta tudi tu tekmovalce ovirala močan veter in mraz, saj se je živo srebro danes na prizoriščih gibalo med -12 in -17°C.

(mbo)