Velik uspeh slovenskih smučarskih skakalk je na svojih spletnih straneh in omrežju Twitter obeležil tudi znameniti NYT, eden najbolj vplivnih svetovnih časnikov.

Tako so svojevrsten fenomen slovenskih skakalk s spremljajočim krajšim zapisom uvrstili v rubriko “Day in Photos” (“See the Best Photos From the Olympics”), kjer sicer končajo le redki, tako rekoč izbranci.

Žal pa besedila ne spremlja fotografija katere od slovenskih junakinj; fascinantni fotografiji navkljub, desetica ne pripada slovenski reprezentanci.

Špela Rogelj, Nika Križnar, Ema Klinec in Urša Bogataj so nastopile s številkami 29 ter 37 do 39, žal pa je v naravi novinarskega in fotografskega dela tudi, da včasih ne sovpadata v idealnem trenutku.

Število všečkov in delitev je zavidanja vredno tudi zavoljo nepopularne ure objave.

Holivudski povratek: “Zadnja, ki je postala prva,” pišejo Američani

“Slovenka Urša Bogataj je osvojila zlato medaljo, njena sotekmovalka (in sostanovalka) Nika Križnar pa je osvojila bron v ženskih smučarskih skokih, ki so na igrah šele tretjič. Bogatajeva je z zmago zaključila izjemen povratek iz leta 2018: na igrah v Pyeongchangu je končala zadnja. “To so moje sanje,” je rekla. “Ne morem verjeti, kaj se je zgodilo.”

Kratek zapis jasno izraža ameriško stremenje k nepopuščanju in vztrajnosti tudi v najtežjih življenjskih obdobjih, ki je v zavesti širše (tamkajšnje, pa tudi tukajšnje) javnosti znan kot “holivudski comeback”. Ta že po definiciji pomeni vrnitev znane osebe, predvsem estradnika ali športnika, k dejavnosti, v kateri je bila nekoč že uspešna. Eklatanten primer predstavlja mednarodna igralska zvezda John Travolta, upoštevajoč slednje pa seveda ne smemo pozabiti niti na “Jim Carrey efekt“.

Kakor koli; slovenska zgodba o uspehu je spisana, več pa si lahko ogledate s klikom na sledečo poveznico: https://www.nytimes.com/live/2022/02/05/sports/photos-winter-olympics?smid=tw-nytimes&smtyp=cur

(mbo)