Avtor kontroverznega evrokovanca umaknil nagrajeni predlog dizajna: “Tako sem se odločil, da ne bi poslabšal situacije ali prispeval k nadaljnji morebitni negotovosti”

Stjepan Pranjković, avtor zasnove motiva “Žival kuna s šahovnico v ozadju” za podobo kovanca za 1 evro, je po močnem pritisku javnosti zaradi možnega plagiatorstva svoj predlog umaknil.

Kot so v nedeljo zvečer sporočili iz Hrvaške narodne banke (HNB), je Komisiji za denar poslal pismo, v katerem je navedel, da je sodelovanje v postopku izbire “nacionalnega tujega hrvaškega kovanca” zanj predstavljalo veliko čast. Zaradi neprijetnega vzdušja v medijih in na spletnih družbenih omrežjih, pa tudi pritiskov, ki jim je bil izpostavljen, pa se odpoveduje tudi vsem pravicam na podlagi sodelovanja na natečaju.

“Žal mi je, da je prišlo do polemik o mojem delu, ki bi lahko škodilo temu pomembnemu procesu za Republiko Hrvaško. Nisem želel nikogar prizadeti in se opravičujem vsem, zlasti HNB, hrvaški vladi in hrvaški javnosti,” je sporočil Pranjković.

“Komisija za denar bo danes imela sejo, na kateri bo med drugim komentirala pismo Stjepana Pranjkovića, o čemer bo javnost obveščena,” pa piše v pismu HNB, prenašajo hrvaški mediji.

Izbor enega izmed kovancev buri duhove.

Nagrada 70.000 HRK

Spomnimo: hrvaški javnosti so bili v petek predstavljeni najuspešnejši dizajni “nacionalnih-tujih” kovancev za evre in cente. Kot je bilo sporočeno, bo na kovancu za en evro ob besedi Hrvaška in letnici uvedbe evra 2023 tudi motiv kune, kot avtor najboljšega dizajna kovanca pa je bil naveden že omenjeni Stjepan Pranjković, magister uporabnih umetnosti.

Pranjković je za to prejel nagrado v višini 70 tisoč kun, kmalu zatem pa so mediji poročali, da je fotografija na tem kovancu skoraj enaka fotografiji škotskega fotografa Iana H. Leacha, kar odpira vprašanje kršitve intelektualne lastnine, še poročajo hrvaški mediji.

Na hrvaških spletnih omrežjih je sicer moč zaslediti, da je sporni avtor žrtev lobijev, saj naj bi šlo za človeka oz. ustvarjalca, ki nima političnega ozadja oziroma vplivnih političnih botrov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: