Nemška podjetja načrtujejo nadaljnji dvig cen, inflacija januarja v Sloveniji skoraj šest odstotna

Nemška podjetja v veliki meri napovedujejo nadaljnje dražitve svojih izdelkov, kaže najnovejša raziskava münchenskega inštituta Ifo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Indeks, ki meri cenovna pričakovanja v naslednjih mesecih, je bil namreč na rekordni ravni. V Ifu v luči tega pričakujejo, da bo inflacija nad štirimi odstotki ostala še kar nekaj časa.

V naslednjih treh mesecih nadaljnjo rast cen v najnovejši raziskavi münchenskega inštituta Ifo napoveduje 46 odstotnih točk več podjetij, kot jih načrtuje znižanje. Indeks je tako dosegel 1,3 odstotne točke višjo vrednost kot lani decembra.

Stopnje letne inflacije bodo tako po oceni Ifa še nekaj časa ostale nad štirimi odstotki. V inštitutu so oceno letošnje inflacije dvignili s 3,3 odstotka na štiri odstotke. Januarja je bila nemška inflacija na letni ravni pri 4,9 odstotka.

Fotografija je simbolična. (Photo by Engin Akyurt on Pexels.com)

Inflacija v Sloveniji januarja pri skoraj šestih odstotkih

STA poroča tudi, da je letna inflacija pri nas januarja dosegla 5,8 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke več kot decembra lani in največ po avgustu 2008, ko se je zaključevala večletna konjunktura pred zadnjo finančno in gospodarsko krizo.

Mesečna inflacija je bila januarja pri 0,4 odstotka, potem ko je bila decembra ničelna.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 1,2 odstotne točke, prispevale višje cene naftnih derivatov. Eno odstotno točko so k inflaciji prispevale podražitve elektrike, plina in drugih goriv. Z 0,8 odstotne točke so na letno inflacijo vplivale tudi višje cene hrane in brezalkoholnih pijač.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja šestodstotna, kar je 0,9 odstotne točke več kot decembra, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: