Danes zjutraj s(m)o se tresli marsikje v Sloveniji; ne zaradi naravnih, pač po športnih sil.

Slovenski deskarji so namreč osvojili dve medalji, od tega (vsaj) eno popolnoma nepričakovano! Tim Mastnak je tako v paralelnem veleslalomu osvojil srebro, Gloria Kotnik pa v isti disciplini v ženski konkurenci malodane senzacionalno še bron.

Lahko bi rekli, da se je z današnjo tekmo za slovensko deskanje na snegu zaključila doba Žana Koširja in začela tista Tima Mastnaka. Letos je, tako slovenski športni portali, svoje obveznosti odlično opravil že tudi v svetovnem pokalu, kjer je kar trikrat slavil, zdaj pa je k vsemu dodal še prvo olimpijsko medaljo.

Kot so zapisali pri MMC RTV Slovenija, je “pot Glorie Kotnik še bolj neverjetna, njen najboljši izid v svetovnem pokalu je namreč 4. mesto. V letošnji sezoni se v posamičnih kategorijah ni niti enkrat uvrstila med najboljših 16, po rojstvu otroka pa se je vrnila z olimpijskim bronom. Pravljično na praznični dan!

Gloria Kotnik (foto: zajem zaslona RTV Slovenija)

Kotnikova je bila blizu finala in najmanj srebrnemu odličju, a jo je v polfinalu zaustavila Avstrijka Daniela Ubling, ki si ga je nazadnje poveznila okrog vratu. Naslov olimpijske prvakinje je ubranila Ester Ledecka; ta je dominirala že v kvalifikacijah, saj je vse tekmice ugnala za več kot dve sekundi, v bojih na izpadanje pa so vse njene tekmice odstopile.

Ledecka je bila sicer v vsakem dvoboju vseskozi v prednosti, zdaj pa se seli v svet alpskega smučanja, kjer prav tako brani naslov v superveleslalomu.

Gloria Kotnik je v kvalifikacijah dosegla šele 14. čas, od osmine finala naprej pa zapovrstjo senzacionalno izločala favoritinje ( Japonko Cubaki Miki ter Nemko Carolin Langenhorst). V malem finalu je deskala proti Michelle Dekker (Nizozemska) in suvereno zmagala.

Mastnak je bil v polfinalnem nastopu suveren in izločil kasnejšega nosilca brona, Rusa Vica Wilda. S tem si je zagotovil svojo prvo medaljo na olimpijskih igrah, ki bi kaj kmalu lahko postala zlata. V finalu je namreč proti Benjaminu Karlu vodil skoraj do cilja, Avstrijec bi skoraj že odstopil, v spodnjem delu pa se je Mastnaku pripetila napaka, kar je 36-letni Avstrijec izkoristil in zmagal.

(mbo)