Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev. Mandat za sestavo vlade bo zaupal tistemu, ki bo svojo podporo v parlamentu potrdil s podpisi vsaj 46 poslank in poslancev.

Pahor je za medije pojasnil, da je pri izbiri datuma volitev zavezan zakonu in ustavi. “V skladu s tem je prvi možni datum za izvedbo letošnjih volitev, 24. aprila, zadnji bi bil 5. junija. Po presoji vseh okoliščin in po ločenih posvetih s poslanskimi skupinami sem se odločil izbrati prvi možni datum.” 

Pojasnil je še, da so se vse poslanske skupine, razen ene, s tem strinjale, prepričan pa je tudi, da taka izbira najprimernejša, saj da omogoča oblikovanje vlade še pred počitnicami.

14. februarja bodo začeli teči roki za volilna opravila. Volivci s podpisi podpore bodo takrat že imeli priložnost izraziti podporo posameznim listam kandidatov, omogočeno pa bo tudi vlaganje kandidatur. Vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, jih morajo vložiti do 24. marca, ko bo stekla tudi uradna volilna kampanja.

Tresla se je gora, reinkarnirali so se fevdi, bi lahko rekli po nastopu KULijev.

KUL se je odzval, kot je napovedoval, vladajoča koalicija pa tudi

V koalicijskih SDS, NSi in Konkretno ob uradnem razpisu državnozborskih volitev, ki bodo potekale 24. aprila, zatrjujejo, da so na volitve pripravljeni. V SDS in Konkretno pa ob tem izpostavljajo tudi željo, da bi bila volilna kampanja predvsem vsebinska in se ne bi vrtela zgolj okoli ideoloških vprašanj.

Opozicijska koalicija KUL si je omislila skupno predstavitev, imenovano “Rešitve za boljšo Slovenijo!” Po predstavitvi je postalo jasno, da so si zanje vedno kočljivo vprašanje zasedbe oblasti oz. vodenja vlade razdelili po principu vsote pridobljenih glasov.

Sicer pa so izpostavile tudi področja, ki jih zanimajo: Alenka Bratušek bi imela pod nadzorom gospodarstvo, LMŠ razvoj, SD zdravstvo, Levica pa rešitev ti. stanovanjskega problema. Stranke trenutno še nimajo odgovora, kam bi vtaknile Roberta Goloba in njegovo domnevno gibanje, milozvočno “Gibanje Svoboda”.

(mbo)