Kot je nocoj objavila Slovenska tiskovna agencija (STA), so v Piratski stranki v današnji izjavi za medije opozorili na slabljenje medijske svobode in med drugim napovedali, da se bodo v primeru vstopa v Državni zbor na prihajajočih volitvah zavzeli za spremembo medijske zakonodaje.

V Piratski stranki so med drugim sicer napovedali, da se bodo na prihajajoče državnozborske volitve podali samostojno. Glavni poudarki novega programa, ki ga svet stranke sicer še ni uradno potrdil, so na demokraciji, zaščiti človekovih pravic, na okolju, na socialni državi in na zdravstvu.

Ob tem so pozdravili predlog poslancev Evropske piratske stranke za nominacijo žvižgača Juliana Assangea za Nobelovo nagrado za mir.

Primer njegovega pregona po mnenju stranke namreč predstavlja simbol zatiranja svobode izražanja. Svoboda medijev po njihovem mnenju slabi, za kar krivijo vpliv politike na javne medije.

Vir: splet

Danes tudi hibridni ministrski sestanek Koalicije za svobodo medijev

No, prav danes pa je državni sekretar dr. Stanislav Raščan preko avdio-video povezave sodeloval na sestanku, ki je potekal v okviru tretje globalne konference o svobodi medijev, ki jo gosti Estonija.

Na sestanku so, sporočajo na vladni spletni strani, sodelujoče nagovorili ministri sopredsedujočih držav Koalicije Kanade, Združenega kraljestva in Nizozemske. Hkrati je potekal prenos sopredsedovanja Koalicije iz rok Združenega kraljestva v roke Nizozemske, ki bo v nadaljevanju skupaj s Kanado vodila koalicijo. Državni sekretar dr. Raščan je v svojem nastopu izrazil podporo Koaliciji.

Menil je, da novinarstvo ostaja nevaren poklic ter da številne države še naprej omejujejo in cenzurirajo medije. Dejal je, da svobodni, neodvisni in raznoliki mediji pomembno prispevajo k transparentnosti, odgovornosti in pravni državi, hkrati obveščajo družbe in se borijo proti  dezinformacijam.

Svoboda izražanja, dostop do informacij, neodvisnost in pluralizem medijev- tako vsaj Raščan- skupaj z njihovim transparentnim lastništvom predstavlja temelj naših demokratičnih družb. Dodal je, da morajo države pokazati politično zavezanost za preprečevanje napadov in nasilja nad novinarji in medijskimi delavci ter zagotoviti kazensko odgovornost za zločine, storjene zoper njih.

Poudaril je pomembno vlogo koalicije in pohvalil delo Visokega panela pravnih strokovnjakov. Ob zaključku je potrdil zavezanost Slovenije svobodi medijev, še sporočajo iz Ministrstva za zunanje zadeve.

(mbo)