Sinoči je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na vladnih spletnih straneh objavilo več kot zanimiv prerez dogajanja ob slovenskem kulturnem prazniku na EXPO 22

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v ponedeljek in včeraj mudil na delovnem obisku v Dubaju, kjer je potekal slovenski nacionalni dan. Nastop na svetovni razstavi EXPO v Dubaju predstavlja največjo organizirano gospodarsko predstavitev Slovenije v 30 letih.

Minister Počivalšek je ob tej priložnosti napovedal, da si bo prizadeval, da paviljon- ta naj bi bil eden bolj prepoznavnih na svetovni razstavi- postane dom slovenskega gospodarstva na Bližnjem Vzhodu.

“Ko smo se pripravljali na EXPO, smo imeli pred očmi dva cilja: večanje gospodarske menjave in turističnega potenciala Slovenije. Sedaj smo si zadali dodaten cilj, da trdneje povežemo skupnost Slovencev, ki živijo in delajo v ZAE,« je (na)povedal minister. Tako naj bi ga prilagodili potrebam slovenskih podjetij, da bo ponujal priložnosti za promocijo naših podjetij na vzhodnih perspektivnih trgih sveta.

V povezavi s slovenskim kulturnim praznikom v domovini je v slovenskem paviljonu potekal tudi nacionalni dan. V priložnostnem govoru je minister Počivalšek poudaril, da je Slovenija resda mlada in majhna država v globalnem smislu, a da prihodnost sloni na tistih državah, ki imajo znanje in so sposobne hitrega prilagajanja.

Ob tem je tudi popihal na dušo gostiteljev in organizatorjev EXPO 22, rekoč, da “imajo prednost manjše države, kot sta Slovenija in Združeni arabski emirati. V 30 letih obstoja je Slovenija prišla v vrh držav na pomembnih globalnih lestvicah kakovosti in varnosti življenja.” Izpostavil, je še, da je “Slovenija prva zelena turistična destinacija na svetu in ena izmed 10 držav, ki jo priporočajo najbolj ugledni svetovni turistični mediji.”

Nacionalni dan Slovenije na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020. Nagovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Pocivalska.
(Foto: Aleš Osvald/STA, https://servis.sta.si/fotoservis#!a/103064/1108803)

Slovenski gospodarski minister se je srečal tudi z ministrom za gospodarstvo ZAE Al Abdulla Bin Touq Al Marrijem in ministrico za napredne tehnologije Saro Bint Yousif Al Amiri. Priložnosti za sodelovanje obstajajo v segmentih visokih tehnologij, zelenih tehnologij in varovanja okolja, e-mobilnosti, digitalizacije in umetne inteligence, vesoljske in zdravstvenih tehnologij ter storitev, logistike in živilsko-predelovalne industrije.

ZAE sicer predstavljajo drugo najpomembnejšo slovensko gospodarsko parternico med zalivskimi državami, takoj za Savdsko Arabijo, navajajo pri ministrstvu. Trgovinska menjava med Slovenijo in ZAE je leta 2020 znašala 124 milijonov evrov (+ 4,4 % več kot leto pred tem), pri čemer je izvoz znašal dobrih 95,6 milijona evrov (+6,1 %) ter uvoz 28,4 milijona evrov (-1,1 %).

Na trg ZAE izvaža trenutno 188 slovenskih podjetij. Slovenska podjetja so imela v ZAE leta 2020 1,1 milijon evrov naložb, medtem ko je bilo v Sloveniji 62 milijonov evrov naložb podjetij iz ZAE. Trenutno so na trgu ZAE prisotna štiri slovenska podjetja, medtem ko je v Sloveniji 60 gospodarskih družb s kapitalom iz ZAE.

ZAE že dlje časa veljajo za poslovni in finančni center Zaliva, postajajo pa tudi eden glavnih svetovnih igralcev na področjih logistike in vrhunskih tehnologij. ZAE se ponašajo z ugodnim in prijaznim poslovnim okoljem, v svetovnem merilu z nizkimi operativnimi stroški poslovanja, močnimi trgovskimi povezavami z Azijo in Afriko, številnimi prostotrgovinskimi conami za celo paleto poslovnih dejavnosti, od industrije, logistike, medijev, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, finančnih storitev, letalske industrije, izobraževanja, različnih dobrin in humanitarnih dejavnosti.

Zdruzeni arabski emirati, Dubaj. Expo v Dubaju. Slovenski paviljon.
(Foto: Aleš Osvald, STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1086497)

Prerez dosedanjega dogajanja EXPO 22 s stališča Slovenije in kot ga vidi ministrstvo

V poslovnem programu Slovenije v okviru EXPO 22, navaja ministrstvo, sodeluje okoli 400 podjetij, bodisi kot stalni razstavljalci bodisi v okviru poslovnih delegacij. Slovenija je doslej na paviljonu gostila že cca 150 dogodkov, do konca EXPO načrtuje še dodatnih vsaj 230 dogodkov. Slovenski paviljon je v prvi polovici EXPO obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev.

Številna podjetja so prav zaradi predstavitve na EXPO že sklenila nove posle. Na primer, slovenski paviljon se ponaša z največjo živo zeleno fasado v Dubaju. V njej je vsajenih kar 45.000 rastlin, ki so bile vzgojene v rastlinjakih v okolici Dubaja in prilagojene lokalnemu podnebju. Steno napaja in jo s hranili oskrbuje računalniško voden sistem, ki ga je zasnovalo in postavilo slovensko podjetje. Slednje načrtuje postavitev še več(jih) zelenih sten v ZAE in vzpostavitev stalne prisotnosti v Dubaju.

Eno od slovenskih podjetij je v začetku decembra predstavilo inovativno tehnologijo čiščenja in brušenja z nanodelci, ki je na osnovi te predstavitve na EXPO že sklenilo prve posle. Neko drugo slovensko podjetje pa je predstavilo tudi prve izdelke iz “nič-ogljičnega” stekla na svetu, kar mu je tudi prineslo prve posle, še navajajo v svojem zapisu.

(mbo)