Cene inputov v kmetijstvu so bile v zadnjem četrtletju lani povprečno za 9,1 odstotka višje kot v četrtletju prej in slabih 20 odstotkov višje kot leto prej, je razvidno iz podatkov statističnega urada, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tako v tretjem kot zadnjem lanskem četrtletju so se na četrtletni ravni najbolj zvišale cene gnojil, sledile so cene energije in maziv ter cene krmil. Zvišale so se tudi cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu.

Konec lanskega leta so se zvišale tudi cene kmetijskih pridelkov, bile so za petino višje kot v zadnjem četrtletju 2020. Cene krompirja so bile decembra občutno višje kot leto prej, višje so bile tudi cene sadja in vina. Cene zelenjadnic so bile v povprečju nekoliko nižje. Višje so bile tudi cene živali za zakol in cene živalskih proizvodov.

Lani so bile cene pridelkov, tudi sadja, občutno višje kot leto poprej, poroča SURS.

Večji odkup doma proizvedenega mleka

S kmetijskih gospodarstev v Sloveniji pa je bilo lani odkupljenega skoraj 589.000 ton kravjega mleka, kar je 1,5 odstotka več kot predlani, je danes objavil državni statistični urad.

Od tega so ga slovenske mlekarne odkupile skoraj 416.000 ton ali za 0,5 odstotka manj kot leto prej.

Mlekarne so proizvedle več konzumnega mleka, več mleka v prahu in več smetane, preostalih mlečnih izdelkov pa manj. Najbolj je upadla proizvodnja masla, za šest odstotkov.

(mbo)