Nemirni Bruselj: “Konvoj svobode” skozi “EU četrt” v središče mesta

V Bruslju so “na robu”, saj naj bi vseevropski “konvoj svobode”, ki ga je navdihnilo dogajanje v Kanadi, zavzel mesto, že zdaj pa udeleženci napovedujejo odkrito nasprotovanje ukrepom in prepovedim, ki so jih izdale javne oblasti, poroča Euronews.

Protestno gibanje nasprotuje omejitvam proti koronavirusu in obveznemu cepljenju, pa tudi naraščajočim cenam energije ter sledi zgledu podobnih demonstracij, do katerih je prišlo v že omenjeni Kanadi, pa tudi v ZDA, na Nizozemskem ter minuli konec tedna v Parizu.

Razvoj dogodkov: vozniki več kot 1300 vozil so se v nedeljo zbrali v Lilleu v Franciji, da bi se v bližini belgijske meje pripravili na pot proti Bruslju. Po poročanju tamkajšnjih lokalnih medijev policija že izvaja preglede na ključnih vstopnih točkah med Brusljem in Flandrijo, da bi identificirala in filtrirala možne provokatorje in netilce neredov, kot zatrjujejo pristojni. Protestniki bodo preusmerjeni na razstavišče Brussel Expo na severu mesta, kjer so dovoljene “statične demonstracije”.

Belgija, Bruselj. Vec deset tisoc ljudi se je 23. januarja letos v Bruslju zbralo na protestih proti omejevalnim ukrepom zaradi sirjenja novega koronavirusa, zlasti njegove razlicice omikron. Po navedbah organizatorjev se je na protestnem shodu zbralo 500.000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 50.000. Med udelezenci so bili tudi stevilni iz drugih evropskih drzav. (Foto: Thierry Monasse/STA https://servis.sta.si/fotoservis/1105890)

Do povečanja varnosti in nadzora je prišlo štiri dni po tem, ko so belgijske oblasti izdale prepoved protesta z argumentom, da udeleženci niso vložili potrebne zahteve. V skupni četrtkovi izjavi so tako belgijska notranja ministrica Annelies Verlinden, minister za regijo glavnega mesta Bruselj Rudi Vervoort in župan mesta Bruselj Philippe Close dejali, da je v teku mobilizacija zveznih, regionalnih in lokalnih enot, ki naj preprečijo blokado konvoj in zmanjšati motnje za običajne prebivalce in potnike. “Do zdaj smo našteli približno 5000 vozil; avtomobilov, avtodomov in majhnih kombijev. Približno trideset je bilo zadržanih,” je danes zjutraj povedal Close.

Oblasti državljanom odsvetujejo potovanje v Bruselj, razen če je le-to nujno potrebno, in po možnosti z uporabo drugih prevoznih sredstev kot z avtomobilom. “Te demonstracije niso dovoljene. Prizadevamo si zagotoviti, da ceste ne bodo blokirane. Če že morate v ponedeljek biti v Bruslju, izberite javni prevoz,” je preko omrežja Twitter sporočil Vervoort.

Policija je razporejena tudi čez Schumanovo krožišče, kjer sta sedeža Evropske komisije in Sveta EU. Mediji poročajo, da je bilo davi v njegovi neposredni okolici mogoče videti žične barikade. Schumanovo krožišče je zaradi svoje politične simbolike pogosto tarča demonstracij, ki pa so praviloma dovoljene in se večinoma odvijajo na miren način.

Območje naj bi bilo zaprto tudi pozneje ta teden, saj naj bi se tam na dvodnevnem vrhu EU-Afriška unija sestali voditelji EU in Afrike.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: