Nove izkaznice dovoljenj za prebivanje za tujce

Kot je objavilo Ministrstvo za notranje zadeve, so danes začeli izdajati novo obliko dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi prebivanja, ki so nadgrajena z dodatnimi varnostnimi zaščitami.

Dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav se že izdajajo kot biometrične listine v enotni obliki v vseh državah članicah Evropske unije (EU), nove izkaznice pa bodo v novi grafični podobi in nadgrajene z dodatnimi varnostnimi zaščitami, ki bodo preprečile ponarejanje. V novi enotni obliki se bodo začele izdajati tudi izkaznice za državljane EU in Švicarske konfederacije ter za družinske člane državljanov EU, slovenskih državljanov in državljanov Švicarske konfederacije, ki prebivajo v Republiki Sloveniji, sporočajo na vladni spletni strani.

Vse tri izkaznice so izdelane v skladu s predpisi EU ter mednarodnimi standardi in priporočili s področja potovalnih dokumentov. Posledično vsebujejo varnostno-zaščitne elemente, ki preprečujejo ponarejanje. Izdelane so iz polikarbonata, podatki na izkaznicah pa so lasersko vgravirani; vključno s podpisom imetnika dovoljenja za prebivanje oziroma potrdila o prijavi prebivanja.

Izkaznice dovoljenja za prebivanje druge generacije imajo vgrajen pomnilniški medij s shranjenim biometričnim zapisom podobe obraza imetnika dovoljenja za prebivanje, pri imetniku, ki je dopolnil starost šestih let, pa tudi s shranjenim biometričnim zapisom dveh prstnih odtisov.

Pri tem je potrebno poudariti, da Izkaznice dovoljenja za prebivanje za državljana Švicarske konfederacije in izkaznice potrdila o prijavi prebivanja za državljana EU takega pomnilniškega medija nimajo vgrajenega.

Nove izkaznice dovoljenj za prebivanje za tujce
Nove osebne izkaznice (vir in avtorstvo: Ministrstvo za notranje zadeve)

Veljavnost izkaznice je pri dovoljenju za začasno prebivanje in potrdilu o prijavi prebivanja enaka veljavnosti dovoljenja za začasno prebivanje oziroma potrdila o prijavi prebivanja, pri dovoljenju za stalno prebivanje in potrdilu o prijavi stalnega prebivanja pa je veljavnost izkaznice tri, pet ali deset let, odvisno od starosti upravičenega tujca.

Tujcu z dovoljenjem za stalno prebivanje ali s potrdilom o prijavi stalnega prebivanja, mlajšemu od treh let, se izkaznica dovoljenja za prebivanje oziroma izkaznica potrdila o prijavi prebivanja izda z veljavnostjo treh let, tujcu, staremu od treh do osemnajst let se izda z veljavnostjo petih let, vsem ostalim tujcem pa z veljavnostjo desetih let.

Izkaznice dovoljenja za prebivanje prve generacije, izdane državljanom tretjih držav, ostanejo v veljavi do poteka veljavnosti. Tudi izkaznice potrdila o prijavi prebivanja, izdane državljanom EU v plastificirani obliki, ostanejo v veljavi do poteka veljavnosti.

Komu se bodo izdajala dovoljenja in potrdila?

Dovoljenja za prebivanje in potrdila o prijavi prebivanja se bodo izdajala v obliki treh samostojnih listin, in sicer:

  • tujcem, državljanom tretjih držav (tudi tistim, ki so družinski člani državljana Evropske unije, državljana Švicarske konfederacije ali slovenskega državljana), izkaznice dovoljenja za prebivanje druge generacije,
  • tujcem, državljanom Švicarske konfederacije, izkaznice dovoljenja za prebivanje za državljana Švicarske konfederacije,
  • tujcem, državljanom Evropske unije, izkaznice potrdila o prijavi prebivanja za državljana Evropske unije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: