Evropski statistični urad Eurostat je danes v drugi oceni potrdil 5,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda tako v območju evra kot v celotni EU. Potrdil je tudi oceno za zadnje lansko četrtletje, ko je območje evra na četrtletni ravni zabeležilo 0,3-odstotno rast, EU pa 0,4-odstotno rast BDP, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2020 se je BDP v območju evra po sezonsko prilagojenih podatkih v zadnjih treh mesecih lani povečal za 4,6 odstotka, v celotni EU pa za 4,8 odstotka.

Zaposlenost v območju evra se je v letu 2021 povečala za 1,1 odstotka, v celotni EU pa za 1,2 odstotka. Število zaposlenih se je v zadnjem lanskem četrtletju glede na četrtletje prej tako v evrskem območju kot v EU povečalo za pol odstotka, medletna primerjava pa kaže 2,1-odstotno rast.

(Fotografija je simbolična; vir: splet)

Raziskava družbe PricewaterhouseCoopers

Iz zadnje, 25. raziskave družbe PricewaterhouseCoopers, znova veje rekorden optimizem izvršnih direktorjev po svetu, dobro so razpoloženi tudi slovenski poslovneži. Izboljšanje rasti slovenskega gospodarstva jih v naslednjih 12 mesecih pričakuje kar 72 odstotkov.

V Sloveniji je 63 odstotkov vprašanih direktorjev zelo ali izjemno prepričanih v rast prihodkov svoje organizacije v naslednjih 12 mesecih, 30 odstotkov pa jih je v to zmerno ali rahlo prepričanih.

Največ optimizma veje iz zasebnih družb in organizacij ter tehnoloških podjetij, najmanj pa iz avtomobilske dejavnosti, turizma in gostinstva.

V raziskavi je sodelovalo 4446 izvršnih direktorjev iz 89 držav, od tega 56 iz Slovenije. Anketa je bila izvedena v času podnebne konference v škotskem Glasgowu, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).