Sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in za zdravje Janeza Poklukarja ponovno pozvala k takojšnji odpravi pogoja PCT v specializiranih trgovinah, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Trgovinska dejavnost, zlasti trgovina na drobno, že od septembra lani, ko je bil uveden pogoj PCT, beleži drastičen upad prometa. Trgovce pestijo tudi težave pri dobavi blaga in podražitve energentov, nezanemarljiv strošek pa predstavlja tudi kader, ki mora na vhodu preverjati pogoj PCT, je poudaril predsednik sekcije Primož Černic.

Člani sekcije opozarjajo, da je specializirano blago, kot so orodje, bela tehnika, tekstil, knjige, obutev, rože in podobno, mogoče kupiti tudi v živilskih trgovinah. Te so izvzete iz vseh omejevalnih ukrepov. Specializirani trgovci so se tako znašli v nekonkurenčnem položaju, pravijo sami, sicer pa temu ni težko pritrditi.

Trgovci specializiranih trgovin so se znašli v nekonkurenčnem položaju, trdijo.

RTV Slovenija: Sestanek o načrtu sproščanja ukrepov

Že včeraj je po poročanju večine medijev Mateja Logar napovedala, da bodo najprej predlagali odpravo omejitev tam, kjer stiki niso tako intenzivni. Najpozneje naj bi prišli na vrsto zdravstvo, socialno varstvo in šolstvo, je še dodala.

RTV Slovenija medtem poroča, da minister za zdravje Janez Poklukar na Brdu pri Kranju o rahljanju ukrepov pravkar razpravlja s 34 strokovnjaki s področja zdravstva in drugih strok. Ob članih strokovne skupine so prisotni še epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki.

Udeleženci posveta naj bi med drugim razpravljali o možnostih postopnega ukinjanja pogoja PCT, pa tudi o možnosti popolne ukinitve karantene ob tveganem stiku z osebo, ki je že okužena s koronavirusom.

Najkasneje naj bi do sproščanja pogojev pričakovano prišlo v zdravstvu.

Ob tem bo pomembna tudi določitev časovnice sproščanja oziroma postavitev pogojev za ukinjanje ukrepov, saj da je bilo eno od meril v preteklosti zasedenost na intenzivnih oddelkih bolnišnic.

Sprejeta strokovna priporočila bo sicer morala nato potrditi še vlada, predvidoma naj bi o tem odločala že v četrtek. Prvo spreminjanje ukrepov lahko tako pričakujemo že ta teden, sklenejo pri RTV Slovenija.

(mbo)