Kot je pravkar prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA), je nemški kancler Olaf Scholz danes sporočil, da bodo v državi do 20. marca odpravili večino omejitvenih ukrepov, sprejetih z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa.

Do odločitve prihaja v luči upadanja števila okužb v državi, ki kaže, da je bil vrh okužb dosežen, zaščitne maske in ohranjanje razdalje pa naj bi vendarle še nekaj časa ostale v veljavi. Vlada in zvezne dežele so se sicer dogovorile o tristopenjskem načrtu za postopno odpravo večine omejitev, zadnji koraki pa bodo sprejeti 20. marca.

V prvem koraku bodo odpravili omejitve glede zasebnih srečanj ljudi, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Od 4. marca bodo restavracije in hoteli spet lahko sprejemali necepljene osebe, če bodo ti lahko predložili negativni test. V zadnjem koraku bodo postopoma odpravljene preostale omejitve družbenega, kulturnega in gospodarskega življenja.

Družbene dejavnosti vpijejo na pomoč!

Postopne sprostitve v Sloveniji zdaj potrdil tudi premier Janez Janša

RTV Slovenija pa je že okoli 13. ure v javnost prenesla objavo slovenskega PV Janeza Janše na spletnem omrežju Twitter. Ta je sporočil, da bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko sliko in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov. Državo sicer prežemajo pozivi po odpravi PCT-pogoja.

Kot smo mediji že poročali, je o prilagajanju epidemioloških ukrepov včeraj na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je povedala, da strokovnjaki predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. V gostinstvu slednjega predlagajo na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Nekateri so res pretiravali!

Predlagali so tudi ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih. Strokovnjaki naj bi na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Poklukar je po posvetu potrdil napovedi, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Po informacijah, ki krožijo v medijih, bo vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov odločala do konca tedna.

(mbo)