Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), se bo danes na prvi, ustanovni seji v mandatnem obdobju 2022-2026 sestal Programski svet Radiotelevizije Slovenija. Na seji bodo člani programskega sveta volili predsednika in njegovega namestnika, na dnevnem redu seje pa je tudi predstavitev delovanja javnega zavoda RTVS, je razvidno iz sklica seje.

Programski svet sicer sestavlja 29 članov, od katerih na predlog registriranih verskih skupnosti dva člana imenuje predsednik republike.

DZ imenuje 21 članov, od tega 16 na predlog gledalcev in poslušalcev programov, pet članov pa na predlog političnih strank. Tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni na Radioteleviziji Slovenija, po enega člana pa imenujejo madžarska in italijanska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Programski svet sestavlja 29 članov.

Programski svet kot orodje dnevne politike

Kako krhko in dnevni politike podložno telo je PS RTV SLO pa priča ravno zadnja seja slednjega v prejšnji sestavi in minulem mandatu. Takrat se je, kot je bilo na teh straneh že objavljeno, seznanil s pojasnili vodstva zavoda o oddaji Tarča.

Spomnimo: šlo je za domnevno sporno oddajo, v kateri je bil gost nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Po mnenju dela javnosti je bil namreč način vodenja oddaje neprimeren. V vodstvu zavoda so takrat- nepresenetljivo- ponovno poudarili, da so voditeljico Eriko Žnidaršič in ekipo oddaje jasno podprli.

Nazadnje je PS RTV SLO odločal o sporni oddaji Tarča.

“Po besedah v. d. direktorja TV Slovenija Valentina Areha verjamejo, da je oddaja, predvajana 6. januarja, temeljila na verodostojnih podatkih in dokazih. Če lahko kdo dokaže nasprotno, mu ostanejo pravna sredstva, kot sta zahteva po popravku ali tožba, je- po navedbah STA- še spomnil Areh,” je bilo takratno sporočilo.

Vendar tudi to ni bilo vse, saj je Komisija sveta za informativne programe sočasno in nasprotno sklenila nadaljevati razpravo o oddaji. A bo do tega prišlo šele, ko bo prejela poročilo nove varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Marice Uršič Zupan o njej.

(mbo)